Központ
2020. november 29. vasárnap, Taksony

Több kérdésben is egyetértett Băsescu és Ponta

Központ november 7, 2012 Belföld

pontabaseTöbb kérdésben is egyetértett Băsescu és Ponta

Több bel- és külpolitikai kérdésben sikerült egyetértésre jutni Traian Băsescunak és Victor Pontának szerdán – derült ki az elnöki hivatal közleményéből. A két közjogi méltóság először találkozott egymással azóta, hogy az USL leváltását kezdeményezte az államfői tisztségből. A tanácskozást Băsescu kezdeményezte, aki meghívta az egész kormányt, de Ponta úgy döntött, hogy miniszterei nélkül vesz részt a találkozón. 

 

A felek egyebek között egyetértettek a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalások tartalmában, közös álláspontot alakítottak ki az állami tulajdonban lévő vállalatok privatizációjáról. Mindketten fontosnak ítélték, hogy az állami vállalatok élére mihamarabb versenyszférából kiválasztott vállalatvezetőket nevezzenek ki. 

A megbeszélés egy másik témáját képezték az uniós ágazati operatív programok, amelyek közül korábban néhányat felfüggesztettek. A két közjogi méltóság egyetértett az újraindításuk érdekében szükséges kormányzati lépésekben. Emellett áttekintették azt a cselekvési ütemtervet, amelyet a hatóságoknak végre kell hajtaniuk, hogy Brüsszel megszüntesse a román igazságszolgáltatás “ellenőrzését”. 

Băsescu és Ponta egyelőre nem állapodott meg abban, hogy a november végi EU-csúcson melyikük képviseli Romániát Brüsszelben. Az uniós tanácskozás napirendjén a 2014 és 2020 közötti költségvetés szerepel, s Románia azt szeretné elérni, hogy ne csökkenjen a rendelkezésére bocsátott uniós pénzek nagysága. 

Az államfő és a miniszterelnök abban maradt, hogy novembermásodik felében újból találkoznak és folytatják az egyeztetést.

Forrás: mti

 

Ennyien olvasták: 450

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.