Központ
2017. november 20. hétfő, Jolán
Jórészt felhős
Ma
Jórészt felhős
Havazás
Holnap
Havazás
Eső valószínű
Szerda
Eső valószínű

Több kérdésben is egyetértett Băsescu és Ponta

Központ november 7, 2012 Belföld

pontabaseTöbb kérdésben is egyetértett Băsescu és Ponta

Több bel- és külpolitikai kérdésben sikerült egyetértésre jutni Traian Băsescunak és Victor Pontának szerdán – derült ki az elnöki hivatal közleményéből. A két közjogi méltóság először találkozott egymással azóta, hogy az USL leváltását kezdeményezte az államfői tisztségből. A tanácskozást Băsescu kezdeményezte, aki meghívta az egész kormányt, de Ponta úgy döntött, hogy miniszterei nélkül vesz részt a találkozón. 

 

A felek egyebek között egyetértettek a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalások tartalmában, közös álláspontot alakítottak ki az állami tulajdonban lévő vállalatok privatizációjáról. Mindketten fontosnak ítélték, hogy az állami vállalatok élére mihamarabb versenyszférából kiválasztott vállalatvezetőket nevezzenek ki. 

A megbeszélés egy másik témáját képezték az uniós ágazati operatív programok, amelyek közül korábban néhányat felfüggesztettek. A két közjogi méltóság egyetértett az újraindításuk érdekében szükséges kormányzati lépésekben. Emellett áttekintették azt a cselekvési ütemtervet, amelyet a hatóságoknak végre kell hajtaniuk, hogy Brüsszel megszüntesse a román igazságszolgáltatás “ellenőrzését”. 

Băsescu és Ponta egyelőre nem állapodott meg abban, hogy a november végi EU-csúcson melyikük képviseli Romániát Brüsszelben. Az uniós tanácskozás napirendjén a 2014 és 2020 közötti költségvetés szerepel, s Románia azt szeretné elérni, hogy ne csökkenjen a rendelkezésére bocsátott uniós pénzek nagysága. 

Az államfő és a miniszterelnök abban maradt, hogy novembermásodik felében újból találkoznak és folytatják az egyeztetést.

Forrás: mti

 

Ennyien olvasták: 168

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.