Központ
2017. november 20. hétfő, Jolán
Helyenként felhős
Hétfő
Helyenként felhős
Havazás
Holnap
Havazás
Eső valószínű
Szerda
Eső valószínű

Tömeges felmondással fenyegetnek az orvosok

Központ március 19, 2013 Belföld

Tömeges felmondással fenyegetnek az orvosok

Tömeges felmondással fenyegeti a Román Orvosi Kamara a bukaresti kormányt. A szakmai szervezet nyílt levelet intézett a román kormányfőhöz, amelyben a rezidens orvosok fizetésének emelését követeli.

 

Ha alkalom nyílna rá, én is dolgoznék külföldön egy ideig – mondta a Híradónak Magda Esanu, aki utolsó, azaz hatod éves rezidens orvos az egyik bukaresti kórházban. Összesen tizenkét év elméleti és gyakorlati képzés után is bizonytalan a jövője: kevés a meghirdetett állás, a fizetések alacsonyak.

A rezidens rendszerben kapott fizetésből nem tudunk tisztességesen megélni. A béren kívül még egy kiegészítő jövedelemre, vagy a család segítségére szorulunk ahhoz, hogy megélhessünk, és akkor még nem beszéltünk a továbbképzésekről, szakkönyvekről, azokra alig jut” – magyarázta a fiatal orvos.

Úgy vélte: nem csoda, hogy rezidens társai ki sem várják a gyakornokság végét, már az első években Nyugat-Európában keresnek munkát.

2007 óta több mint tizennégyezer orvos hagyta el Romániát, ami nagy veszteség az országnak: képzésük ugyanis az államnak több mint három és fél milliárd eurójába került. Az Orvosi Kamara adatai szerint Európában a romániai orvosok kapják a legalacsonyabb fizetést, átlagosan kétszáz eurót, mintegy 60 ezer forintot havonta. Most azt kérik a kormánytól, emelje kétszeresére a rezidens orvosok fizetését.

A Ponta-kormány már tavaly márciusban megígérte, hogy emel a fizetéseken, így elhalasztottuk a tömeges felmondást, de a választások után a kabinet elfelejtette ígéretét, ezért nyílt levelünkben március végéig adtunk ultimátumot a kormányzatnak. Nem kell, hogy felmondjon az összes orvos, elég csak a kulcs szakágakban, és könnyen leállítjuk a rendszert” – fogalmazott Vasile Astarastoae, a Román Orvosi Kamara elnöke.

A román kormány már januárban bejelentette: idén az orvosok nem számíthatnak béremelésre. A nyílt levélre a Híradó többszöri megkeresésére sem reagált a kabinet, de az egészségügyi tárca sem kívánt arról beszélni, milyen megoldást lát a romániai orvosok tömeges elvándorlásának megelőzésére. 

forrás: Duna Televízió

 

Ennyien olvasták: 174

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.