Központ
2020. december 01. kedd, Elza

Valóban kimutatja a hererákot a terhességi teszt?

Központ március 10, 2014 Belföld

Valóban kimutatja a hererákot a terhességi teszt?

Az interneten ismét szárnyra kelt, hogy a férfiak esetében pozitív eredményt mutató terhességi teszt hererák jelenlétére utal. Ez azonban nem mindig igaz.

 

Néhány éve már körbejárt az interneten, hogy egy külföldi fiú, merő poénból rápisilt egy terhességi tesztre, ami pozitív eredményt mutatott ki. Miután a képet felrakta a netre, többen azt javasolták neki, hogy menjen orvoshoz, mert ez komoly betegségre utalhat. El is ment egy rákszűrésre és kiderült, hogy hererákja van! Állítólag azóta megműtötték és azóta is boldogan él, ha nem esett a fejére egy zongora.

Annyi igazság van a dologban, hogy a herékben fejlődő daganatok ugyanolyan béta-HCG hormont termelnek, mint a várandós nőkben kifejlődő méhlepény, amely a magzat – méhen belüli – életéhez szükséges. Az azonban már korántsem biztos, hogy a valóságban minden hererákos betegnél kimutatható otthon ezzel a módszerrel a betegség megléte.

Az Amerikai Rákellenes Egyesület szerint ezzel a tesztelgetéssel az a probléma, hogy a férfiakba kialakuló hererák esetében nagyon ritkán lesz olyan magas a hormonszint, ami kimutatható egy otthoni terhességi teszt segítségével. Ráadásul sokszor olyan embereknél is pozitív eredmény mutatott a teszt, akik bizonyíthatóan nem voltak rákosok. Éppen ezért a szakemberek inkább a rendszeres szűrővizsgálatokat ajánlják, valamint azt, hogy ha valamiféle elváltozást tapasztal valaki a heréiben – duzzadás, csomó – azonnal forduljanak orvoshoz!

Forrás: kiskegyed.hu

Ennyien olvasták: 343

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.