Központ
2018. július 17. kedd, Endre, Elek

Vásárhelyi Magyar Végnapok, avagy forogjunk úgy, hogy nekünk jó legyen

Központ augusztus 14, 2013 Belföld

Vásárhelyi Magyar Végnapok, avagy forogjunk úgy, hogy nekünk jó legyen

A marosvásárhelyi, erdélyi magyar sajtó, nagyon hangos, mert a gonosz marosvásárhelyi polgármester nem engedélyezte, hogy a város főtere legyen a Vásárhelyi Forgatag helyszíne.

 

A Vásárhelyi Forgatag szervezői, akik a sokatmondó (?) Marosvásárhelyért Egyesület nevében nyilatkoznak – valójában mindnyájan politikai párok szavazatokra éhes képviselői – azt nyilatkozzák, hogy a végtelenül rosszindulatú főbűnös polgármester azért nem adott engedélyt, mert ő egy gonosz magyarellenes MANÓ. A Marosvásárhelyért Egyesület tagjai közül többen munkatársai a fent nevezett gonosz polgármesternek, de ez semmit nem jelent, a főbűnös és mindenért felelőssé tehető személy mindig a polgármester.

Évek óta azt halljuk – az érdekvédelmet elfelejtő etnikai szavazatokért könyörgő csapatoktól – hogy a gonosz polgármester miatt nincsenek kétnyelvű iskolanévtáblák, kétnyelvű utcanévtáblák, miatta szorul ki a magyar közösség a város szélére, vagy még oda sem, mert ott is nem kívánt személyként kezelik.

Azt is mondják, hogy vásárhelyi magyar közösség mindig rosszul jár, neki nem jut kultúra, a Vásárhelyi Napok, a város eseményei már régóta egy nyelven, románul, éneklik, dalolják „miénk itt a tér”.

A város magyar közösségének érdekeit hivatott szervezet azt állítja, hogy minden rossz, ami ebben a városban a magyar közösséget éri, kizárólag azért történik, mert a román polgármester nem magyarbarát. Szerintünk az éremnek van egy másik oldala is.

A magyar közösség érdekvédelmi szervezetének feladata és kötelezettsége a magyar érdeket tűzzel-vassal védeni, nem választási kampányok során tett hamis ígéretek formájában, hanem az élet olyan eseményei során, amikor egy a magyar közösséget érintő rendezvény szervezésére adják a fejüket.

Érdemes lenne azzal is foglalkozni, hogy minek az erdélyi magyar közösség adófizetése, ha a magyarországi adófizetők pénzéből kell a Vásárhelyi Forgatag nevű rendezvényt megszervezni. Ezzel most nem foglalkozunk, de ez sem kevésbé fontos téma.

Vajon mindez csupán azért történt, mert a város polgármestere egy végtelenül rosszindulatú magyarellenes személy?

Vajon igaz az, hogy Ceausescu egyszemélyben volt felelős minden rosszért, amely a társadalmat sújtotta a  kommunista diktatúra idején? (A választ mindnyájan tudjuk)

Véleményünk szerint a kialakult helyzetért a magyarok érdekeit látszatból védő RMDSZ is jócskán felel, a felelősséget nem lehet egy ember nyakába varrni. Lehet, hogy nem könnyű a polgármesterrel tárgyalni, biztosan nacionalista és magyargyűlölő és minden gonoszság megtestesítője, ugyanakkor egyértelmű, hogy a kisebbségi érdekvédelem nem arról szól, hogy magyarbarát polgármesterekkel folytatok bájcsevegést. A kisebbségi politikai érdekvédelem arról szól, hogy el kell sajátítani a megfelelő érdekvédelmi eszköztárat, előre kell látni az akadályokat, meg kell tanulni a megfelelő tárgyalástechnikát, zsarolást, lobbit stb. A kisebbségi érdekvédelem nem szorítkozhat folyton arra, hogy mi, az RMDSZ tagjai a magyargyűlölő gonosz politikusok, polgármesterek áldozatai vagyunk. Az elmúlt huszonhárom év során az RMDSZ-nek rengeteg ideje volt arra, hogy kitanulmányozza, hogyan kell egy „főgonosz” magyarellenes polgármesterrel tárgyalni.

Marosvásárhelyen az RMDSZ az a szervezet, amelynek tagjai hosszú időn keresztül többséget élveztek a városi tanácsban, mégis érdekvédelmi szervezetként hagyták ezt a gonosz polgármestert, hogy a magyar kultúrát, a magyar nyelvet száműzze a város központi és kevésbé központi tereiből, helyeiről. Amikor anno, sok évvel ezelőtt a gonosz polgármester azt mondta, hogy nem lesznek kétnyelvű utcanévtáblák, mert azok sértenék a román közösséget, akkor a városi tanács magyar nemzetiségű érdekvédői – akik akkor még többségben voltak – nem tettek semmit, hangos és kevésbé hangos sajtónyilatkozatokon kívül. Érdekvédelem helyett médiaeseményeken hősködtek, a háttérben viszont nagyon megérte jóban lenni a város ördögi polgármesterével. Az elmúlt sok év alatt a magyar érdeket nem védő Csegzi Sándor alpolgármester pedig, annyira, de annyira nem ellenezte a gonosz polgármester magyarellenes kijelentéseit, tevékenységét, hogy sikerült mindmáig a polgármester kegyeltjeként a városházán élvezni a magyar közösség cserbenhagyásával együtt járó  hasznokat.

A hosszú évtizedek óta fennálló RMDSZ közösségi átverés, amelyet a szervezet tagjai közösségi érdekvédelem helyett gyakoroltak, odavezetett, hogy a magyar közösség láthatatlanná és érdektelenné vált a városvezetés szempontjából. Ennek okai többek között az RMDSZ városi tanácstagok, a mindenkori RMDSZ-es alpolgármester, közösség irányába mutatott semmittevése és a közösségi érdekvédelem teljes hiánya.

A magyar közösség elhanyagolásából származó következmények –  perifériára szorulás, a magyar kultúra elhanyagolása a városi események során, egynyelvűség stb. – bemutatásával könnyű volt meggyőzni a magyar államot, hogy az RMDSZ aktív közreműködésével marginalizálódott magyar közösséget támogatni kell, nem munkahelyteremtéssel és esélyegyenlőséget biztosító kemény érdekvédelmi munkával, hanem egy kis bulival, amely mögött az EMNP és RMDSZ emberei egészen jól járnak. Lehet, hogy még egy-két munkahelyet is teremtenek, ennek ellenére a magyar közösség masszív elszegényedését egyik közösségi érdekvédelmet megtagadó csapat sem akarja megállítani. Kit érdekel? A közelmúltban még oly látványos és személyeskedéstől nem mentes RMDSZ-EMNP látszatkonfliktust, valamint az egymás ellen folytatott politikai kampányolást sikerült egy számottevő magyarországi anyagi támogatással elcsitítani. A közösség meg szavazzon, ez a dolga. A pénzt meg elköltik az Érdekvédők, akiknek megéri képviselni egy elszegényedett, perifériára szorult közösséget. Hiszen kapnak támogatást, innen is onnan is.

És az érdekvédők keményen védik az érdekeket, nem a közösségét, hanem a sajátjukat. A közösség nem jön rá, mert szerencsére mindig akad egy gonosz román, aki elviszi a balhét. Az érdekvédők újra és újra eljátszhatják, hogy mindent megtettek, de nem lehetett, mert a románok nem szeretik a magyarokat.

A kérdés számunkra az, hogy kinek az érdekeit hivatottak védeni azok, akik a helyi hatalomgyakorlásban – a  magyar közösségi szavazatoknak köszönhetően –  nap mint nap részt vesznek, olyanok mint Peti András alpolgármester, a városi tanács magyar tagjai. Közöttük többen Forgatag szervezői is egyben.

Mikor szoknak le már végre arról, hogy az el nem végzett érdekvédelmi munkájuk nyomán keletkezett kárt mások nyakába varrják? Azt már tudjuk, hogy a polgármester gonosz és magyarellenes. Jelenleg ez a helyzet. A kérdés az, hogy mit tesznek az ÉRDEKVÉDŐK annak érdekében, hogy a jelenlegi felállás mellett is hatékonyan és eredményesen kiálljanak a magyar közösség mellett. A válasz ott van a város utcáin, az intézmények folyosóin és a mindennapok együttélése is egyértelműen mutatja.

Olyan még nem volt, hogy valaki, a közösségi érdeket nem védő RMDSZ tagjai közül, bevallotta volna, hogy ezt elbaltáztuk, nem voltunk a helyzet magaslatán, nem küzdöttünk eleget, sőt egyáltalán nem tettünk semmit, mert nekünk így érte meg. Az RMDSZ egy olyan szervezet, amely soha nem hibázik. A legdurvább az, amikor a gonosz román fél helyett, a magyar közösséget szidják a le nem adott választási szavazatok miatt, mindeközben elfelejtik, hogy egykori választási ígéreteiket teljesíteni kell.

A helyszín módosult, a Vásárhelyi Forgatag anyagi támogatása viszont nem fog változni, a szervező EMNP és RMDSZ tagok számára veszteség nem fog keletkezni, annál nagyobb a szégyen és megaláztatás a magyar közösség számára.

A többi már néma csönd.

Civil Elkötelezettség Mozgalom

2013. augusztus

 

Ennyien olvasták: 271

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.