Központ
2020. február 18. kedd, Bernadett

Veszélyes lehet a Yaz és Yasmin fogamzásgátló tabletta

Központ június 15, 2013 Belföld

Veszélyes lehet a Yaz és Yasmin fogamzásgátló tabletta

Legalább 23 kanadai nő halt meg a világ két leggyakrabban felírt fogamzásgátló tablettája miatt, amelyeket többek között Romániában is forgalmaznak. A Kanadai Egészségügyi Minisztérium közlése szerint a Yaz és a Yasmin nevű tabletták miatt vérrög alakulhat ki az azt szedő nők szervezetben. Közleményük szerint több orvos és gyógyszerész is elképzelhetőnek tartja, hogy a halálesetek hátterében a német Bayer gyógyszergyártó által készített fogamzásgátló termékek állhatnak. 

 

A figyelmeztetésükben azt írják 2007 óta az országban mintegy 600 olyan esetet tartanak számon, amikor az említett fogamzásgátló tabletták mellékhatásaként egészségügyi problémák alakultak ki. 

Korábban már az amerikai és a kanadai illetékes szervek is adtak ki figyelmeztetés a Yaz és a Yasmin nevű fogamzásgátlókra, mivel állításuk szerint azok jelentős mértékben növelik a vérrög kialakulásának kockázatát. 2011-ban az Európai Gyógyszerügynökség hasonló figyelmeztetést adott ki, azonban még nem sikerült egyértelműen bizonyítani, hogy a Bayer készítményei állnak a halálesetek hátterében.

Forrás: cbc

 

Ennyien olvasták: 1884

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.