Központ
2020. szeptember 21. hétfő, Máté, Mirella

Vesztett a MOGYE! – A jogerős ítélet szerint Brassai professzor vétlen

Központ március 27, 2013 Belföld

kincses brassaiVesztett a MOGYE!

A jogerős ítélet szerint Brassai professzor vétlen

Lezárult az a per, amit dr. Brassai Attila indított a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) ellen, amely az intézmény etikai kódexének megsértésével vádolta, és marasztalta el a professzort. A marosvásárhelyi táblabíróság március 20-án született jogerős ítéletében elutasította a MOGYE fellebbezését. Továbbá 1000 lej perköltség kifizetésére kötelezte a MOGYE-t.

 

“Brassai Attila professzor az Európai Parlament kisebbségi munkacsoportjának meghívására 2011. november 17-én tartott előadást Strasbourgban az egyetemen kialakult helyzetről, s ismertette a román oktatási tárca kifogásait a MOGYE-chartával kapcsolatosan” – számolt be az ügyről Kincses Előd, az alperes jogi képviselője.

Lojalitást – törvényszegés árán is?

A jogszabály untig ismételt megfogalmazása szerint az egyetem alapdokumentuma csak a minisztérium jóváhagyásával léphet érvénybe, a tanügyminisztérium pedig négy alkalommal is kérte az egyetem szenátusát, hogy az oktatási törvény 135., a multikulturális egyetemekre vonatkozó előírásai értelmében módosítsa a chartát. Ellentétben a kolozsvári Babes–Bolyai és a vásárhelyi művészeti egyetemekkel, ahol ezt simán megtették, a MOGYE román vezetésű szenátusa ezt visszautasította. Brassai professzor erről a helyzetről számolt be az EP-ben. Ezért a MOGYE etikai bizottsága írásos figyelmeztetésben részesítette. Az egyetem akkori rektora, Constantin Copotoiu által aláírt határozat szerint Brassai megsértette az egyetem etikai kódexének azon paragrafusát, amely az intézmény iránt feltétlen lojalitást követel az oktatóktól. A professzor jogi útra terelte az ügyet, s bíróság alapfokon neki adott igazat, amit a MOGYE megfellebbezett. A március 20-án kimondott jogerős ítélet szerint Brassai professzor vétlen.

Álnéven írt feljelentésre nyomozott a DNA

Kincses Előd elmondta még, hogy április 11-én tárgyalják a törvényszéken a MOGYE azon öt magyar oktatójának a jogi keresetét, akiknek az ügyében a korrupcióellenes igazgatóság, egy álnéven jegyzett feljelentés alapján, egy éven keresztül vizsgálódott. A feljelentés szerint Szabó Béla professzor, akit a magyar államfő részesített magasrangú állami kitüntetésben, és négy kollégája, mialatt a díjátadási ünnepségen Budapesten tartózkodott, a jelenléti íven viszont “munkahelyükön” voltak, s ezért fizetést is felvettek arra a napra, megkárosítva ezáltal a román államot. A MOGYE vezetősége ezért 300-300 lejes adminisztratív bírságot rótt ki rájuk, beleértve a kitüntetett dr. Szabó Bélát is.

Ennyien olvasták: 447

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.