Központ
2019. december 06. péntek, Miklós

Világméretű katasztrófára figyelmeztet a Világbank elnöke

Központ október 13, 2013 Belföld

Világméretű katasztrófára figyelmeztet a Világbank elnöke

Jim Yong Kim fölszólította az amerikai kormányzatot és a republikánusokat, hogy sürgősen oldják meg az amerikai költségvetés körül kialakult patthelyzetet, különben világméretű gazdasági katasztrófát okoznak. 

Az Egyesült Államok már csak néhány napra van attól, hogy világméretű gazdasági katasztrófát okozzon – mondta Jim Yong Kim újságíróknak Washingtonban a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közgyűlésének végén. „Öt nap választ el bennünket egy nagyon veszélyes pillanattól” – fogalmazott a Világbank vezére. 

Ha a Demokrata Párt és a republikánusok legkésőbb csütörtökön nem jutnak megállapodásra az amerikai államadósság törvényben rögzített maximális mértékének, az úgynevezett adósságplafonnak a megemeléséről, az Egyesült Államok technikai értelemben csődbe jut. 
Ha ez bekövetkezik, szerte a világon kamatot fognak emelni a jegybankok, lelassul a globális gazdasági növekedés és csökkenésnek indulnak az üzleti bizalmi indexek – mondta Jim Yong Kim. Szavai szerint ez mindenekelőtt a feltörekvő országok számára jelentene katasztrófát, de a fejlett ipari államok is igencsak megéreznék. 

A republikánusok és a demokraták október 17. fenyegető közelsége ellenére szombaton sem jutottak közelebb a megállapodáshoz. 

forrás: MTI

Ennyien olvasták: 227

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.