Központ
2020. február 20. csütörtök, Aladár, Álmos

Vizsgálódnak Traian Basescu ellen

Központ április 20, 2016 Belföld

Pénzmosás gyanújával vizsgálódik a román legfőbb ügyészség Traian Basescu volt román államelnök ellen egy korrupciós ügyben, amely két ingatlan adásvételének vizsgálatára vonatkozik.

basescu1

 Csak egy kicsit…!

A bűnvádi eljárás megindítását ügyészségi források a Mediafax és az Agerpres hírügynökségnek is megerősítették.
Basescu szerdán közölte, hogy még nem kapott idézést a vádhatóságtól, de amint behívják, kész válaszolni az ügyész kérdéseire. Rámutatott: tavaly hozta tudomására a legfőbb ügyészség, hogy a 2000-es évek elején egy általa megvásárolt telek és ház ügyében nyomoznak.
Basescu 2000-ben, Bukarest főpolgármestereként egy telket vásárolt a román fővárosban körülbelül 70 ezer dollárért, feljelentője szerint mélyen a piaci ár alatt. A telek közvetlen szomszédságában ugyanazon a napon Costel Casuneanu üzletember is megvásárolt egy területet körülbelül négyszer drágábban, majd a volt elnök az övét eladta az üzletember egyik közvetlen rokonának mintegy 300 ezer dollárért. Basescu ebből a pénzből 2002-ben egy házat vett magának, amit később nagyobbik lányának adományozott.
Az elnöki tisztséget 2014 őszéig betöltő politikust államfői mandátuma idején jelentették fel. Tavaly óta több ügyben is eljárást indítottak ellene, miután megszűnt a mentelmi joga. A legfőbb ügyészség tavaly januárban közölte, hogy hét olyan ügyben vizsgálódnak még, amelyben Basescu is érintett.
A volt román elnök hónapok óta lebegteti, hogy ismét megpályázza a bukaresti főpolgármesteri tisztséget a június 5-i önkormányzati választáson. Esetleges jelölését a napokban kellene hivatalossá tenni.

forrás: mti

Ennyien olvasták: 1089

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.