Belföld

Workshop és műtét élő közvetítése a XX. TDK-n

Workshop és műtét élő közvetítése a XX. TDK-n

Az idén XX. Alkalommal megszervezett Tudományos Diákköri Konferencia keretén belül csütörtökön ortopédiai workshopot szerveztek a marosvásárhelyi II. Ortopédiai és Traumatológiai Klinikán. A rendezvény védnöke dr. Nagy Örs egyetemi tanár, tanszék- és klinikavezető és dr. Pop Tudor Sorin egyetemi előadótanár. Az eseményen tudományos előadások mellett élőben közvetítettek egy artroszkópos térdműtétet.

 

Nagy Örs lapunknak elmondta, hogy év közben elsősorban elméleti oktatást biztosítanak az orvosis diákoknak, így a műhelymunka célja, hogy egyrészt gyakorlatiassá tegyék a diákköri konferenciát, másrészt pedig közelebb kerüljenek az orvostanhallgatók a betegekhez, és mindahhoz, amit majd később leendő orvosokként nap mint nap gyakorolni fognak.

„Nagy népszerűségnek örvend a továbbképzőkön, tudományos konferenciákon a workshopok megszervezése, mert nagyon hasznos dolog ez. Ezáltal a tanulók megismernek, elsajátítanak bizonyos új orvosi eljárásokat. Ezen a rendezvényen részleteiben tudják megérteni azt, hogy mi is az artroszkópia – amely beavatkozás az utóbbi időben egyre nagyobb teret nyert az ortopédiai megbetegedések gyógyításában, és nem mellesleg nagyon jó eredményeket mutat fel” – mondta el.

                   

A professzor elmondta, hogy azért választották a workshop témájául a térdsérüléseket, mert ezek a leggyakrabban előforduló ortopédiai megbetegedések, és az artroszkópiai eljárással nagyon sok térdsérülést gyógyítottak sikeresen. Az esemény népszerűségét és fontosságát az is alátámasztotta, hogy nagyon sok diák volt kíváncsi az erről szóló előadásokra.

Műtét élő közvetítését is láthattak az orvostanhallgatók

A workshop része volt egy térdműtét élő közvetítése is, amelyet a tanárok magyarázatokkal tarkítottak, a diákok pedig az operáció menetére vonatkozó kérdéseket tehettek fel. A műtét egy porcleválást és annak artroszkópiás gyógyítását mutatta be. „Ezen betegség gyógyítását 15 évvel ezelőtt bemetszéssel végeztük, most pedig ezzel az eljárással speciális műszerrel csupán két kis résen át végzünk behatolást. A betegnek ilyenkor legfennebb 48 órát kell a klinikán tartózkodnia, és ez gazdasági szempontból sem elhanyagolható” – hívta fel a figyelmünket Nagy Örs.

Az eseményen előadást tartott dr. Solyom Árpád a térd klinikai anatómiájáról és az artroszkópia alapjairól, dr. Gergely István az akut térdsérülések diagnosztikájáról értekezett és tartott esetbemutatót, és dr. Zuh Sándor A térd porcsérüléseinek kezelési lehetőségeiről címmel tartott tudományos előadást.

 

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.