Központ
2017. december 18. hétfő, Auguszta
Helyenként felhős
Hétfő
Helyenként felhős
Jórészt felhős
Holnap
Jórészt felhős
Jórészt felhős
Szerda
Jórészt felhős

Bezár Románia második legnagyobb gyógyszergyára

Központ február 8, 2016 Belföld, Hír & hírháttér, Hírek

Bezár Románia második legnagyobb gyógyszergyára, a brassói Europharm, amely a brit GlaxoSmithKline tulajdonában van – adta hírül hétfőn a Ziarul Financiar című napilap.

A román gazdasági-pénzügyi újság szerint a bezárás következtében 200 dolgozó válik munkanélkülivé. Közülük százat már elbocsátottak, további százat a következő másfél hónapban menesztenek.
Az újság korábban arról adott hírt, hogy a brit anyavállalat eladja a brassói üzemet, de nem találtak rá vevőt. Petru Gradinariu, a GlaxoSmithKline Románia kommunikációs menedzsere a lapnak elmondta: december végén állították le a termelést, és márciusban zárul le a gyár bezárási eljárása.
A brit vállalat már 2013-ban jelezte, nem számol hosszú távon a brassói üzemmel, mert kapacitása nincs eléggé kihasználva, és hosszú távon nincs növekedési potenciálja. Az Europharm gyárat egy román vállalkozó alapította 1994-ben, aki később eladta a briteknek. 2014-ben 426 millió lej (29,3 milliárd forint) árbevétele volt.
Romániában jelenleg a kolozsvári Terapia számít a legnagyobb gyógyszergyárnak, amelynek árbevétele 2014-ben 521 millió lej (35,9 milliárd forint) volt, és több mint 850 dolgozót foglalkoztat. Az üzem az indiai Sun Pharma tulajdonában van.
A lap megállapította, hogy az Europharm bezárása a második legnagyobb üzembezárásnak számít 2011 óta, amikor a finn Nokia úgy döntött, hogy a Kolozsvár melletti gyárát Ázsiába helyezi át.

forrás: MTI

 

Ennyien olvasták: 437

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.