Központ
2020. május 28. csütörtök, Emil, Csanád

Bezár Románia második legnagyobb gyógyszergyára

Központ február 8, 2016 Belföld, Hír & hírháttér, Hírek

Bezár Románia második legnagyobb gyógyszergyára, a brassói Europharm, amely a brit GlaxoSmithKline tulajdonában van – adta hírül hétfőn a Ziarul Financiar című napilap.

A román gazdasági-pénzügyi újság szerint a bezárás következtében 200 dolgozó válik munkanélkülivé. Közülük százat már elbocsátottak, további százat a következő másfél hónapban menesztenek.
Az újság korábban arról adott hírt, hogy a brit anyavállalat eladja a brassói üzemet, de nem találtak rá vevőt. Petru Gradinariu, a GlaxoSmithKline Románia kommunikációs menedzsere a lapnak elmondta: december végén állították le a termelést, és márciusban zárul le a gyár bezárási eljárása.
A brit vállalat már 2013-ban jelezte, nem számol hosszú távon a brassói üzemmel, mert kapacitása nincs eléggé kihasználva, és hosszú távon nincs növekedési potenciálja. Az Europharm gyárat egy román vállalkozó alapította 1994-ben, aki később eladta a briteknek. 2014-ben 426 millió lej (29,3 milliárd forint) árbevétele volt.
Romániában jelenleg a kolozsvári Terapia számít a legnagyobb gyógyszergyárnak, amelynek árbevétele 2014-ben 521 millió lej (35,9 milliárd forint) volt, és több mint 850 dolgozót foglalkoztat. Az üzem az indiai Sun Pharma tulajdonában van.
A lap megállapította, hogy az Europharm bezárása a második legnagyobb üzembezárásnak számít 2011 óta, amikor a finn Nokia úgy döntött, hogy a Kolozsvár melletti gyárát Ázsiába helyezi át.

forrás: MTI

 

Ennyien olvasták: 838

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.