Központ
2020. október 23. péntek, Gyöngyi

2012. 12. 21. – ott a vége, fuss el véle?

Központ január 14, 2012 Vélemény

Molnar_Tibor2012. 12. 21. –
ott a vége, fuss el véle?

(If tomorrow never comes…)

Bizonyára már a süketek is hallottak róla: a maják a fenti dátumra borítékolták a világvégét. Legalábbis a közhülyedelem szerint; valójában csak arról van szó, hogy ha az ősi naptárukat átszámoljuk a Gergely-naptárra, akkor az 2012. december 21-ével véget ér. Ennek ellenére (főleg) az interneten dübörög a végpusztulás-őrület: óriási erejű napkitörésekkel, hatalmas és globális földrengésekkel meg cunamikkal (szökőárakkal), szupervulkán-kitörésekkel, kisbolygó-becsapódással és más izgalmas szabadidős programokkal, illetve Armageddon-szcenáriókkal riogatnak.

Ahogy minden összeesküvés-elméletnek, ennek is az a lényege, hogy összemosnak néhány homályos és zavaros teóriát, megspékelik egy adag tényként prezentált feltételezéssel, megtámogatják pár húzónévvel (esetünkben a maja „prófécia” mellett Nostradamus és Merlin koma tűnik fel a leggyakrabban), majd bedobják a köztudatba. Az már csak torta a hab alatt, hogy számmisztikai szempontból kapóra jön nekik az a tetszetős szám is, amit a szóban forgó nap előtti dátum nemzetközi rövid naptári formája ad: 20. 12. 2012. De még mielőtt bárkiben is a közelgő apokalipszis fölötti aggódás puszta ötlete elkezdene gondolkozni azon: adjon-e esélyt önmagának arra, hogy felbukkanjon a fejében, vizsgáljuk meg alaposabban ama híres maja határidőnaplót.  

A maja a kifejlett írásmódjáról, művészetéről, monumentális építészetéről, valamint a matematikai és asztronómiai ismereteiről híres, legjelentősebb ősi amerikai civilizáció volt (gasztronómiai ismereteikről nem tudunk semmit, nem maradt fenn egyetlen majakaja-recept sem). Közép-Amerika más népeihez hasonlóan a maják is hittek az idő ciklikus jellegében. Rendszeresen megfigyelték a folyton visszatérő folyamatokat, és különféle kalendáriumokba jegyezték fel őket. A maják jóslata szerint az ötödik (utolsó) Nap ideje, amiben most élünk, 2012. december 21-én egy globális csőtörés, azaz egy mindent elnyelő árvíz következtében fejeződik be, amit a világűr újjászületése követ majd. Komoly tudósok – mint például David Stuart, a legnagyobb élő maja-kutató – azonban nevetségesnek tartják, hogy a maják a világ végére gondoltak volna. És még valami, ami amellett szól, hogy még ne hajítsuk ki a karácsonyfatalpat: a maja naptár nem pontosabb a Gergely-naptárnál, sőt, 52 éves periódusokban jelentősen pontatlanabb bármilyen más ismert naptárnál, még a Kiszel Tündésnél is. Az időszámlálást körülbelül 5125 évente újból kezdik, és korszakonként számolják; az új időszámítási kezdet (új kor) 2012. december 22-én kezdődik a majáknál. A közkeletű állításokkal szemben azonban nem az idő ér véget, hanem csak az időszámítás aktuális ciklusa, s ha jobban belegondolunk, ez igaz lehet, mert az idő nincs hogy véget érjen, az idő időtlen…

Mindezek dacára játsszunk el kicsit a gondolattal – mit csinálnánk, ha kiderülne: mégse kamu ez az egész, és decemberben tényleg bezár a bolt? Készíthetnénk például bakancslistát. Hogy az mi? Nos, bakancslistát azok szoktak írni, akiknek már nincs sok hátra (vagyis mielőtt feldobnák a bakancsot, innen az elnevezés), és olyan dolgokat tartalmaz, amikre pénz, idő vagy bátorság híján sose kerítettünk sort: elmenni nyaralni valami totál menő helyre, meginni egy-két-öt üveg vörösbort kamaszkori szerelmünkkel a régi kocsmában, belemondani kevésbé kedvelt ismerőseink képébe, hogy valójában mit gondolunk róluk satöbbi. Egész vidám évünk lenne!

Share Button
Ennyien olvasták: 749

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.