Központ
2020. szeptember 22. kedd, Móric

2014: rosszabb az előző évnél, jobb a következőnél?

Szentgyörgyi László december 30, 2014 Vélemény

lacikicsiMORGÓ

Milyen volt az idei év, s mit hozhat a jövő? – latolgatjuk rendszerint az év utolsó napjaiban, s többnyire felkészültségünk, személyes tapasztalataink, no meg előzetes elvárásaink függvényében végezzük a számadást. Elismerem, rendkívül fontos, miként értékeljük elmúlt évi egyéni teljesítményünket, de az sem mindegy, hogyan érezzük, közösségként jutottunk-e elébb vagy sem. Minden leltárkészítés alapfeltétele az őszinteség, az önmagunkkal, teljesítményünkkel való, lehetőleg objektív szembenézésre való hajlandóság.

Egy biztos: gazdasági téren sehogy sem sikerült – a kedvezőnek mondott makroökonómiai mutatók ellenére sem – egyről a kettőre jutnunk. Ebből következően elkerülhetetlen újra az elkoptatott, de találó megállapítást ismételnünk, miszerint idén rosszabb volt, mint tavaly, s minden bizonnyal jobb, mint jövőben lesz. A nagy többség számára mindenképpen. A válság haszonélvezői, a zavarosban halászók feltételezhetően a jövőben is – mindig, minden körülmények között! – megtalálják majd számításaikat…

Hacsak az amerikai elvárás szerinti korrupcióellenes küzdelemben az erre szakosodott ügyészség, a DNA nem tesz keresztbe egyeseknek. Teret engedve ezáltal másoknak. Merthát abban biztosak lehetünk: a korrupció Romániában felszámolhatatlan. Már azzal is kiegyezhetnénk, ha valamiképpen mérsékelni sikerülne. Dehát az még odébb van.

Abban talán egyetértünk, hogy közösségi szinten a legfontosabb követelésünk az autonómia, valamint a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem önálló magyar tagozatának beindítása. Jutottunk-e közelebb valamelyikhez is? A válasz kézenfekvő: nem. És ezért elsősorban – a körülményeken kívül – a politikumot terheli a felelősség.

Látjuk, tudjuk, tapasztaljuk, hogy az erdélyi magyarok több mint felét hidegen hagyja a közélet, a politika, de azt is tudnunk kell, hogy az említett közösségi célokért elsősorban politikai eszközökkel lehet eredményesen fellépni. Aki ezt nem hajlandó elfogadni, az a pálya széléről – felelőtlen kibicként – bármikor, bármit bekiabálhat, de azt tudnia kell: azzal, hogy lemond az aktív játék lehetőségéről, átadja a „játékjogot” annak, akit éppen ledorongol, s aki, ki tudja, talán nálánál is alkalmatlanabb a közösségi cselekvésre.

A 2014-es esztendő közéleti szempontból negatív mérlege miatt elsősorban az erdélyi magyar politikai pártokat terheli a felelősség, természetesen a döntéshozásban és a végrehajtásban betöltött pozícióik, feltételezett erejük, valós súlyuk függvényében.

Az Erdélyi Magyar Néppárt elsőként vonta le az előzetes várakozásokhoz képest gyengén sikerült választások következményeit, s azzal, hogy vezetői lemondtak, az esetleges megújulás, az újrakezdés mellett döntöttek. Mindenesetre a január végi tisztújítás sok mindenre választ adhat. Esetükben a 2016-os esztendő lesz a vízválasztó, akkor dől majd el, hogy életképeseknek bizonyulnak-e vagy mehetnek a süllyesztőbe.

Oda, ahova a Magyar Polgári Párt önként, senki által sem kényszerítve indult. Esetükben egyvalami világos: minél inkább halogatják a Néppárttal való ki-, megegyezést, annál kilátástalanabb helyzetbe kerülnek. Jogi és egyéb okokból önálló pártként választáson valószínűleg már nem indulhatnak, a tagság végérvényesen elpártolt tőlük. Ha nem egyeznek ki a Néppárttal, nem marad más, mint a Biró Zsolt által mutatott irány: be az RMDSZ ernyője alá.

Miután az EP-választáson, majd az őszi államelnök-választás első fordulójában megszerezte a magyar voksok 85 százalékát, az RMDSZ úgy értékelte, újraköttetett a szervezet és az erdélyi magyarság közötti szövetség. Hogy aztán a második forduló után rádöbbenjenek: mégsem, s úgymond a választói akaratnak engedelmeskedve kilépjenek a kormányból.

A minap aztán Kelemen Hunor bejelentette: vége az átmenetnek –persze miután szavazataikkal megerősítették az újjáalakult Ponta-kabinetet –, kezdődik az ellenzéki politizálás. Nagyon kíváncsian várjuk, milyen lesz az – mármint az ellenzéki politizálás –, és főleg: meddig tart?

Share Button
Ennyien olvasták: 848

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.