Központ
2017. szeptember 19. kedd, Vilhelmina
Zivatar valószínű
Kedd
Zivatar valószínű
Zivatar valószínű
Holnap
Zivatar valószínű
Eső valószínű
Csütörtök
Eső valószínű

25

Szentgyörgyi László december 18, 2014 Vélemény

lacikicsiMORGÓ

Huszonöt éves a román demokrácia. Az eredeti román demokrácia, ahogyan nevezni szokás. Ami azt jelenti, hogy inkább eredeti, mint demokrácia. A nacionál-kommunista rendszer megbuktatásán nagyon sokan dolgoztak akkoriban, természetesen miután háttérhatalmi szinten eldöntetett a kelet-közép-európai rendszerváltás. Romániában dokumentálhatóan – tetszik, nem tetszik – egy temesvári parókiáról indult a forradalom. Indulhatott volna máshonnan is, de a „klasszikust” idézve, „történelmileg úgy alakult”, hogy akkor és ott éppen Tőkés László volt, lehetett a szikra. Ezt nem tudják a mai napig megbocsájtani neki a szélsőséges román nacionalisták.

Hogyan történt, miből állt a rendszerváltás? A leglátványosabb a politikai felépítmény átfazonírozása volt, az egypártrendszerről a többpártrendszerre való áttérés. Ami úgy zajlott, hogy a korábbi állampárt tagjai, valamint a titkosszolgálatok emberei szétoszoltak, beépültek az újonnan vagy újraalakult pártokba. Beleértve a romániai magyar érdekvédelmi és közképviseleti szervezetet is. Magyarán: az egykori első vonalhoz tartozók helyét átvették a második, sőt a harmadik vonal tagjai, azok gyermekei. Ami a lényeg: évtizedekig – gyaníthatóan a mai napig – ellenőrzésük alatt tartják, az általuk óhajtott irányba befolyásolják az illető pártokat, gyakorlatilag ők tartják kezükben a hatalmat. A politikait és a gazdaságit egyaránt.

Az utóbbi negyedszázad azt bizonyította, hogy a lépcsőfokokat nem lehet átugrani, a tanulási folyamatot nem lehet megspórolni. A parlamentáris demokrácia bizonyos érettséget feltételez mind a politikus, mind a választópolgár részéről. Romániában pedig nincs hagyománya a demokráciának, annál inkább a paternalista politikai gyakorlatnak. A bukott rendszer után igen nagyok voltak a lakosság elvárásai, ezeknek az új rendszer nem tudott, de ami még súlyosabb: nem akart megfelelni. Az eredeti demokrácia haszonélvezőinek jó volt a szándékosan előidézett zavarosban halászni, a törvényekben ravaszul nyitva hagyott kiskapukat kihasználva szemérmetlen módon meggazdagodni.

A 2008-ban kirobbant, s máig tartó gazdasági válság felerősítette a bank és politikai rendszerellenes társadalmi érzéseket, eddig nem tapasztalt proteszthangulatot váltott ki világszerte. Romániában ezt csak fokozták a feltárt és nyilvánosságra került korrupciós ügyek, amelyekben a politikai pártok szinte mindenike – természetesen képviselőik révén – érintett. A novemberi államelnök-választáson protesztszavazás történt, a választópolgárok egy atipikus, tartásában és karakterében a Dîmboviţa-parti politikai háttértől elütő, ahhoz csak alig kötődő, köthető személyt választottak. Jelezvén ezáltal is, hogy eljött az ideje a jelenlegi levitézlett politikai osztály lecserélésének. Itt tartunk most.

Huszonöt évvel a rendszerváltás után, úgy tűnik, újabb lehetőség nyílt Románia előtt.

Share Button
Ennyien olvasták: 285

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.