Központ
2020. szeptember 25. péntek, Eufrozina, Kende

25

Szentgyörgyi László december 18, 2014 Vélemény

lacikicsiMORGÓ

Huszonöt éves a román demokrácia. Az eredeti román demokrácia, ahogyan nevezni szokás. Ami azt jelenti, hogy inkább eredeti, mint demokrácia. A nacionál-kommunista rendszer megbuktatásán nagyon sokan dolgoztak akkoriban, természetesen miután háttérhatalmi szinten eldöntetett a kelet-közép-európai rendszerváltás. Romániában dokumentálhatóan – tetszik, nem tetszik – egy temesvári parókiáról indult a forradalom. Indulhatott volna máshonnan is, de a „klasszikust” idézve, „történelmileg úgy alakult”, hogy akkor és ott éppen Tőkés László volt, lehetett a szikra. Ezt nem tudják a mai napig megbocsájtani neki a szélsőséges román nacionalisták.

Hogyan történt, miből állt a rendszerváltás? A leglátványosabb a politikai felépítmény átfazonírozása volt, az egypártrendszerről a többpártrendszerre való áttérés. Ami úgy zajlott, hogy a korábbi állampárt tagjai, valamint a titkosszolgálatok emberei szétoszoltak, beépültek az újonnan vagy újraalakult pártokba. Beleértve a romániai magyar érdekvédelmi és közképviseleti szervezetet is. Magyarán: az egykori első vonalhoz tartozók helyét átvették a második, sőt a harmadik vonal tagjai, azok gyermekei. Ami a lényeg: évtizedekig – gyaníthatóan a mai napig – ellenőrzésük alatt tartják, az általuk óhajtott irányba befolyásolják az illető pártokat, gyakorlatilag ők tartják kezükben a hatalmat. A politikait és a gazdaságit egyaránt.

Az utóbbi negyedszázad azt bizonyította, hogy a lépcsőfokokat nem lehet átugrani, a tanulási folyamatot nem lehet megspórolni. A parlamentáris demokrácia bizonyos érettséget feltételez mind a politikus, mind a választópolgár részéről. Romániában pedig nincs hagyománya a demokráciának, annál inkább a paternalista politikai gyakorlatnak. A bukott rendszer után igen nagyok voltak a lakosság elvárásai, ezeknek az új rendszer nem tudott, de ami még súlyosabb: nem akart megfelelni. Az eredeti demokrácia haszonélvezőinek jó volt a szándékosan előidézett zavarosban halászni, a törvényekben ravaszul nyitva hagyott kiskapukat kihasználva szemérmetlen módon meggazdagodni.

A 2008-ban kirobbant, s máig tartó gazdasági válság felerősítette a bank és politikai rendszerellenes társadalmi érzéseket, eddig nem tapasztalt proteszthangulatot váltott ki világszerte. Romániában ezt csak fokozták a feltárt és nyilvánosságra került korrupciós ügyek, amelyekben a politikai pártok szinte mindenike – természetesen képviselőik révén – érintett. A novemberi államelnök-választáson protesztszavazás történt, a választópolgárok egy atipikus, tartásában és karakterében a Dîmboviţa-parti politikai háttértől elütő, ahhoz csak alig kötődő, köthető személyt választottak. Jelezvén ezáltal is, hogy eljött az ideje a jelenlegi levitézlett politikai osztály lecserélésének. Itt tartunk most.

Huszonöt évvel a rendszerváltás után, úgy tűnik, újabb lehetőség nyílt Románia előtt.

Share Button
Ennyien olvasták: 582

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.