Központ
2020. augusztus 12. szerda, Klára

A 22-es csapdája

Központ március 28, 2013 Vélemény

Ferenc ZsomborA 22-es csapdája

Joseph Heller A 22-es csapdája című regénye egy olyan katonai szituáció leírása, amelyből nem lehet győztesen kikerülni (Wikipédia). „Csak egy csapda volt, és ez a 22-es csapdája, amely leszögezte, hogy bárki, aki közvetlen és valós helyzetben saját biztonságára gondol, az döntésre képes elme természetes működéséről tesz bizonyságot. (…) de ha kéri a leszerelését, akkor nem lehet őrült, és további bevetésekre küldhető.” (idézet a regényből)

Az elmúlt hetek velünk kapcsolatos eseményei soha nem látott visszhangot keltettek. A helyi és a központi sajtó úgy szívta magába a román-magyar konfliktusokat, mintha mindenki csak arra várt volna, hogy kerüljön már végre egy zászló-ügy vagy egy hajpántos kislány, amivel megfelelő nézettséget gerjeszthetnek maguknak. Mert akárhogyan vizsgáljuk az eseményeket, a hajpántos kislány esete távolról sem közelítette meg például az autonómiatüntetés fontosságát, az előbbi mégis sokkal nagyobb érdeklődésre tett szert a tévéműsorokban és a közösségi oldalakon, mint a vásárhelyi konfliktusmentes tömegrendezvény.

Az a hírtévé-csatorna, amely háttérbe szorult a magyar kártyával, már korábban tromfoló és a hatalmi pénzeket is élvező, gombamód szaporodó versenytársaival szemben, amely csak és kizárólag a közvélemény-kutatók rovására írta nézőinek az elvesztését, most különösen nagy hangsúlyt fektetett az említett „tragédia” bemutatására. Kerültek szép számban olyan tévénézők, akik a kislánnyal való együttérzésben a saját lelki problémáiknak az enyhítését találták meg. Ezzel egyidőben megnövekedtek a csatorna reklámbevételei, nyereséget húztak belőlünk. Született egy nemzeti hős, egy alaptalan vádakra épülő közösségi mozgalom, és sok anyagi haszon. Szerencsére voltak olyan román újságírók és közéleti személyiségek is, akik elhatárolódtak a jelenségtől, illetve elítélték azt, de a manipulációnak már nem lehetett gátat állítani.  

Az erdélyi magyar média is figyelemmel kísérte a szomorú kampányhadjáratot. Jótollú (vagy kevésbé annak mondható) szerzők megszívlelendő „üzeneteket” küldtek az áldozat szerepében tetszelgő hajpántos kislánynak. (Sajnálatos módon, erdélyi magyar hírtelevízióról nem ejthetünk említést). A magyar sajtóban megjelent cikkek, a román reakcióhoz hasonlóan szintén nagy olvasottságot eredményeztek. Gyakorlatilag nálunk is ettől volt hangos a sajtó, ami azt jelentette, hogy erre volt kiéhezve a közönség. Ezalatt kevesebb szó esett a többi, minket érintő problémáról. A gazdasági kérdésekről, a mindennapi megélhetésről, a kulturális élet eseményeiről, vagy akár a lelki gondjainkról. Mintha egyetlen és legfőbb problémánk a hajpántos kislány lenne. Persze, szükség volt ezeknek a „hajpántos” problémáknak a kibeszélésére, de ugyanolyan fontos lett volna az is, hogy ne tévesszük szem elől a saját dolgainkat. Olyan a kisebbségi kérdés, mint a 22-es csapdája, amelyből nem lehet győztesen kikerülni. Hiába foglalkozunk túl sokat vele, vagy úgy teszünk, mintha nem is létezne, a probléma nem oldódik meg.


Share Button
Ennyien olvasták: 598

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.