Központ
2020. november 25. szerda, Katalin

A helyzet változásért kiált!

Központ május 18, 2012 Vélemény

LaciA helyzet változásért kiált!

A kormánybuktatás óta eltelt idő történései azt bizonyítják, jaj a legyőzötteknek. Jó román szokás szerint az új kormányzat igyekszik mindent megváltoztatni – legalábbis a felszínen. Az ellenfél/ellenség alkalmatlanjait, korruptjait, hozzánemértőit azonnal a saját alkalmatlanjaival, korruptjaival, hozzánemértőivel helyettesíti. Egyébként ezt tette az épp bukott hatalom is annak idején, ezen a téren megvan a folyamatosság, ez tagadhatatlan.

 

Ezúttal a vesztes oldalon találta magát az RMDSZ is, ami a jelek szerint váratlanul érte az 1996 óta folyamatosan kormányon, vagy kormányközeli pozícióban lévő pártot. A nagytakarítás nemcsak a legfelsőbb szintekre felkapaszkodottakat érinti, hanem a különböző kormányhivatalokban, intézményekben, ügynökségekben nem kevés pénzekért „szakértők” hadát is. Azaz a klientúrát. (Lassan egy esztendeje mondta egy kilétét felfedni nem akaró RMDSZ-es politikus, hogy a szervezet saját klientúrájának foglyává vált, miatta nem mer kilépni a már akkor a szakadék szélén dülöngélő kormánykoalícióból.) Mindenesetre a hatalomváltás a lehető legrosszabbkor következett be, hisz nem mindegy, hogy a választások időpontjában kormányon van-e egy párt, vagy ellenzékben. Az RMDSZ szempontjából pedig hatványozottan érvényes a megállapítás, hisz mint látjuk, a régi-új hatalom most éppen azokat a sokak szerint szándékosan hátráltatott, a mandátum végére időzített kormányintézkedéseket vonja rendre vissza, amelyekre a Markó-csapat éppen építeni szerette volna a választási kampányát. Példaként most csak a MOGYE magyar fakultásának kormányhatározattal történő létrehozására, a nemzeti kisebbségekre vonatkozó jogszabály kiherélésére utalok. Most már nincs amiből sikerpropagandát összeeszkábálni. Nagy is a sírás-rívás emiatt. Kelemen Hunor szerint „az elmúlt 22 év eredményei veszhetnek kárba, a magyar kisebbség helyzete fordulhat rosszabbra azáltal, hogy képviselői kikerültek a hatalomból, s így már nem tudják közvetlenül befolyásolni a döntések meghozatalát”.

Ami történt, előrelátható volt, szinte borítékolható. Ez nem más, mint a kijárásos politizálás csődjének bizonyítéka. Magyarán: a labanckodásé. Az egész történet arra jó, hogy végre felismerjék azok is, akik eddig nem akarták megérteni, hogy az autonómiának kell a főcélnak lennie. Ekörül kell végre konszenzusra jutnia minden politikai szereplőnek, ideológiai megfontolásoktól függetlenül. Enélkül minden pótcselekvésnek számít.

Az autonómiáért pedig csak és kizárólag közös kiállással, összefogással lehetséges a siker reményében fellépni.

Ne feledjük, a kisebbségi kérdés, a magyar kérdés rendezése, megoldása nemcsak a mi célunk, ezen ügyködik a mindenkori román hatalom is Trianon óta folyamatosan. (Az a kirakatpolitika, amelyben az RMDSZ akarva-akaratlanul a kollaboráns szerepét játszta, oda vezetett, hogy volt már amerikai elnök is, aki kimondta: Romániában az etnikai kérdés példásan megoldottnak tekinthető.) Tartsuk azt is szem előtt, hogy a román nemzetpolitika irányítói szerint a kisebbségi kérdés akkor lesz véglegesen megoldva, amikor egyáltalán nem lesznek már nemzeti kisebbségek. Az utóbbi 22 esztendő demográfiai változásai alapján – közel 2 millióról mára 1,2-re fogyott az erdélyi magyarok száma – azt kell mondanunk: a folyamatok erre tendálnak. A helyzet változásért kiált!


Share Button
Ennyien olvasták: 550

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.