Központ
2020. október 24. szombat, Salamon

A kampány tanulságai

Központ december 6, 2012 Vélemény

Ferenc ZsomborA kampány tanulságai

Nehéz kampányt zárnak a képviselő- és szenátorjelöltek. Egyesek éjt nappallá téve zarándokoltak körbe a körzetükben a választóik kegyeiért. A vidéki lakosság mindig is fogékonyabb volt a korteshadjáratokra, így aztán a jelöltek is nagyobb előszeretettel látogatták az idillikus vidékeket, mint a szennyezett városokat.

A falusi lakosság iránti nagyobb érdeklődés abból az alapvető „árukínálási” szabályból származik, mely szerint ott érdemes nagyobb pénzt és energiát befektetni, ahol élénkebb a kereslet. Ezért a jelöltek kapuról kapura járva szóba elegyedtek az emberekkel, és sorra meghallgatták azok gondjait. Talán egyeseknek megígérték, hogy bejutásuk esetén majd mindent elkövetnek a felhozott problémák megoldásáért, de az is lehet, hogy másoknak csak a kézfogás és a mosolygás, esetleg egy-két szórólap jutott. A nagyobb községekben és Marosvásárhelyen kabarét – vagyis ingyencirkuszt – is szolgáltattak a népnek, hogy enyhítsenek a mindennapok nehézségei által okozott fájdalmakon. Szerveztek városi lakossági fórumokat is, amelyek egyikén alulírottnak is volt szerencséje megjelenni, és bizonyos közösségi problémákra felhívni a mélyen tisztelt „tapasztalt” politikusok figyelmét. Sajnos, még ígéretet sem kapott ezek orvoslására.

Egyes jelöltek már jó előre „elintézték a szerencséjüket”. A törvényhozásban olyan választói körzeteket szavaztattak meg, amelyekben nem maradt esély román jelölt befutására, az „ellenjelölt” magyarok pedig képtelenek voltak egy életképes alternatíva felmutatására. Előválasztások hiányában, ha így halad az erdélyi magyar politikum, akkor továbbra sem fog számítani a szavazataink minősége, hanem csak a mennyisége. A jelöltek személyéről pedig majd döntenek (továbbra is) a felettünk őrködő „pásztorok”.

Az újabb és újabb választási ciklusok, illetve kampányok után szemmel látható, hogy egyre fokozódik a politikusok „kúszó-mászó” készsége. Annak ellenére, hogy itt inkább az érdekképviseleti munka, nem pedig a pártpolitizálás volna kelendő, a „mi” politikusaink mégis bukaresti stílusban közelítik meg a választóikat. Arra használják fel a kampányt, hogy különféle hatásvadász eszközökkel feledtessék a korábbi hanyagságukat. Jó stratégia ez, akárcsak a magyar kártya kijátszása a román választók körében, de mostanában ez náluk sem járt sikerrel. A mi házunk táján pedig nagy gond lehet azzal a párttal, amely ennyi év hatalmi politizálással a háta mögött folyton magyarázkodásra szorul, és úgyszintén azzal is, amely „új és tiszta” embereivel, valamint „lendületes” tevékenységével máig sem tudta magához csalogatni a célközönségét. Természetesen, mindig is lesznek olyan érdekelt személyek, akik a saját pecsenyéjüket sütögetik a pártjuk közös nagy tűzhelyén, de remélhetőleg a magyarok többsége továbbra sem lesz vevő az olcsó kampány-maszlagokra.

Share Button
Ennyien olvasták: 446

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.