Központ
2018. szeptember 22. szombat, Móric

„A közvélemény-kutatás nem helyettesíti a gondolkodást”

Ferencz Zsombor augusztus 6, 2015 Vélemény

zsombor_kpontMegszívlelhetnék a Warren Buffett-idézetet azok a döntéshozók, akik a cselekvés helyett a közvélemény-kutatás elemzésével vannak elfoglalva. Valóban, egy reális képet adó kimutatás született a marosvásárhelyi előválasztásokról, amelyből kiderül, hogy viszonylag kevesen hallottak erről az ötlet szintjén megrekedt kezdeményezésről. Bebizonyosodott, hogy az eddig beharangozott három jelölt közül Soós a legesélyesebb, Barabás a legkevésbé ismert, Portik eredményei pedig távol állnak a győzelemtől. Itt viszont mindössze az előválasztásokról volt szó, nem a polgármesteri szék elnyeréséről. Márpedig ez, és csakis ez volna az igazi tét. Addig is, persze, jól fogott ez a kis kimutatás, hiszen másképpen munka nélkül maradtak volna a „szövetségi megrendelésekre” szakosodott kutatók. A vásárhelyi választások szempontjából nem ér túl sokat ez a tanulmány, de ártani sem árt.

Ehelyett inkább a számok mögött meghúzódó jelenségeket kellett volna tanulmányozniuk. Hogy milyen szempontok alapján hozzák meg a döntéseiket a választók? Miért áll még mindig ilyen jól Florea és Maior szénája? És miért nem született meg a mi győzelemre esélyes jelöltünk? Miért nem lépett ki még egyetlen helyi magyar vezető sem az alázatos kórustag szerepéből, miért kell az alpolgármestert és a polgármester-jelöltet a vérszegénység és a balliberális eszmék iránti elkötelezettség gyanújával illetnünk? Kinek a játszmája a kombinát, miért nem haladnak a kétnyelvűsítéssel, miért tűrjük el az irántunk tanúsított megalázó bánásmódot? Hát ezekért is a közvélemény-kutatók felelnek?

Persze hátrányban vagyunk a román jelöltekkel szemben. Kiszolgáltatva, ellenzékben, kisebbségben. De éppen ezért kellene nagyobb energiát megmozgatniuk a politikusoknak. Éjt nappallá téve, fáradtságot nem ismerve, és bizony még a vakációjukat is félretéve. Hogy behozzák a lemaradást. Hogy megtalálják a győztes megoldást. Márpedig a mostani nagy csend és tanácstalanság mindennél jobban bizonyítja, hogy a közéleti feladatok ellátásánál az érintettek számára fontosabb a nyaralás. De nyugodtan üdüljön, amennyit csak akar az „átlagos” szenátor, képviselő és tanácsos. Őket nem mi küldtük a politikai porondra. Mi nem egy pártra, hanem egy magyar érdekképviseletre szavaztunk. Ennek a különbségnek pedig nem csak a parlamenti ülésszakokon, nem csak a tanácsi gyűléseken, hanem az év minden egyes napján meg kell mutatkoznia. Tetszik, vagy sem, az érdekvédelmi szövetség nem párt, a vakáció pedig nem jár mindenkinek egyformán!

Visszakanyarodva a vásárhelyi zavaros helyzetre, jó lenne már tisztázni, hogy kinek a csapatában játszanak a magyar tanácsosok. Addig, amíg ennyire összefonódnak az érdekek, amíg nem lehet tisztán különválasztani az értünk és az ellenünk cselekvő szövetségeket, amíg mindenki csak hallgat, bólogat és benyal, nem lesz egy ütőképes képviseletünk, nem lesz hatalmunk, nem lesz győzelemre esélyes jelöltünk. De lesz egy csomó tisztségviselőnk, táskahordozónk, politikai szédelgőnk. És lesz egy értelmetlen előválasztásunk. Tényleg erre van szükségünk?

Share Button
Ennyien olvasták: 749

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.