Központ
2020. szeptember 21. hétfő, Máté, Mirella

A kutya ugat, a karaván halad

Központ március 28, 2013 Vélemény

LaciokMORGÓ

A kutya ugat, a karaván halad  

Egy politikai párt életében a kongresszus számít a legfontosabb eseménynek, nevezhetnénk akár mérföldkőnek is. Ilyenkor végzik az éppen lezárt időszaknak a számvetését, s jelölik ki azokat a célokat, irányokat, amelyeket a jövőben követni szándékoznak. Különösen érvényes ez a hatalomból éppen kiszorultakra. A szilárd ideológiai alapokon, jól kiépített szervezeti struktúrákon álló pártok gyorsan és hatékonyan képesek reagálni a legvészesebb helyzetekre is. Egy választási kudarc, a kormányzás, a hatalom elvesztése nem a világ vége – legalábbis számukra. A leltár elkészítése, a bukás okainak feltárása, a felelősség megállapítása, a felelősök megnevezése és a személyi konzekvenciák levonása után következhet a jövőépítés, a következő megmérettetésekre való felkészülés.

A múlt évi parlamenti választások legnagyobb vesztesének vitán felül a demokrata-liberális párt (PDL) tekinthető. Bár úgy tűnt, legalábbis abból, hogy már a választások szinte másnapján kongresszust tartottak, soraikat nem sikerült megnyugtató módon rendezniük. Az azóta eltelt néhány hónap történései alapján akár azt is mondhatnánk: egyáltalán nem sikerült ez nekik. A múlt szombati tisztújító kongresszus, ha lehet, még inkább összegubancolta a sorokat, most már végképp nem tudni, hogyan alakul a párt jövője. Akár az is előfordulhat, hogy végleg a politikai süllyesztőbe kerülnek. Különösebb okunk a bánkódásra nem lenne miattuk, amiként más román pártért sem – a magyar kérdésben lényegében nem sokban tér el álláspontjuk. Csakhát jobboldalinak mondják magukat, az EP-ben az Európai Néppárthoz tartoznak, ezért az érdeklődés irántuk.  

Ha már a jobboldaliság szóba került: az RMDSZ is az Európai Néppárt tagja, tehát jobboldalinak kellene lennie, de – amint azt vezetőinek a posztkommunistákhoz fűződő kapcsolatrendszere, az irántuk táplált nyílt rokonszenve is mutatja – egyáltalán nem az. Az alakulat politikai vonalvezetését a jobbra jelez, balra tart féle gyakorlat jellemzi a leginkább. Nos, az RMDSZ is kongresszusra készül, egy párt, politikai alakulat életében a legjelentősebb eseményre. Hogy sor kerül-e azon az önmagával való őszinte szembenézésre, azt kétlem. Az előzmények, különösen a Maros megyei, vásárhelyi tisztújításkor tapasztaltak kényszerítenek ennek kimondására. Legalább fél esztendeje ismert volt, mi fog történni, a kártyákat előre leosztották, amiként a vezető tisztségeket is. Az események utólagos alakulása erre a bizonyíték. Az a tény, hogy az alternatív háromszázak véleményét semmibe vették, azt bizonyítja, hogy az arcok változtak ugyan, de a szokások nem. Mondjuk ki: semmi jele annak, hogy az RMDSZ belülről megreformálható lenne. A kutya ugat, a karaván halad!


Share Button
Ennyien olvasták: 490

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.