Központ
2018. július 16. hétfő, Valter

A lagymatagság rákfenéje

Ferencz Zsombor május 23, 2015 Vélemény

zsombor_kpontEgy új betegség, a lagymatagság rákfenéje terjedt el köreinkben. És ez az egész erdélyi magyar közéletet megmételyezte. Olyannyira, hogy azok, akik a jól bejáratott szürke középszerűségbe nem illenek bele, újkori boszorkányüldözésnek vannak kitéve. Lejárató kampányoknak, közutálatnak, megvetésnek. Ezáltal pedig úgy elmegy a kedvük a megpróbáltatásoktól, hogy visszavonulnak, elmenekülnek. Meghasonulnak a rájuk nehezedő terhektől. Attól a kritikától és közönytől, amellyel nemcsak a politikai ellenfeleik, hanem a saját közösségük „lagymatag” szóvivői részéről is szembesülniük kell. Az elszántságukért kiérdemelt tisztelet és elismerés helyett.

Mindenki, aki számít, tagja a jól összehangolt gépezetnek. A pártvezérek kéz a kézben végzik a munkájukat a koalíciós partnereikkel. A párttitkároknak szintén fontos a rendeltetésük, hiszen ők közvetítik a feladatokat a mezei munkásoknak, a szegényebb rétegeknek. A gazdasági érdekek kiszolgálásában pedig a „vállalkozások” játsszák a legfontosabb szerepet. Rajtuk keresztül jut el a pénz a vezérek, a titkárok és a zsoldosok zsebébe. Arányosan, kinek-kinek a rangja és az igényei szerint. És mivel az erdélyi magyar közösség viszonylag kis létszámú és kevésbé tehetős, szinte valamennyien kötődünk valamilyen formában a létkérdéseinket is meghatározó, jól kiépített klaszterhez. És itt nincs helye a „vagánykodásnak”, az önálló gondolkodásnak, az egyéni véleménynek. Mindenki végezze a maga kis dolgát, hallgasson, ne kényelmetlenkedjen. Hadd működjön a gépezet, és ha nem is önt el minket a pénz, a tisztelet és a szeretet, legalább csurranjon-cseppenjen.

Egy ilyen „félelmetes építménnyel” szemben ki merné felemelni a szavát? Nyilvánvaló, hogy csakis az, akinek nincs féltenivalója, aki ijedtség nélkül ki mer állni akár egyedül is, ellenszélben, a mások kicsinyes megvetése ellenében. Azok, akik el tudják fogadni, hogy a gyógyulás érdekében kell néha egy-egy „érvágás”, amely felébreszti az érintetteket. Azokat, akik eddig arra bazíroztak, hogy csak rosszabb ne legyen. Hát sajnos lehet még ennél is rosszabb, és lesz. Főleg amiatt, hogy ennyire lanyha politikusokkal vagyunk felvértezve. Akiknek rendszeresen megszorongatják a „fantáziájukat” egy-egy korrupciós üggyel. Vagy a közpénzek megvonásával. A jól tejelő beruházások, rendezvények, projektek kockáztatásával, ellehetetlenítésével. Vagy a munkahelyről való menesztéssel. Az anyagi csőddel. Így lesz a vad oroszlánból fogatlan tigris, sőt ártatlan bárány. Megvilágosodik, betör, megszelídül. Így állunk most a politikai mezőnyünkkel. Szelíd bárányokkal, beidomított majmokkal, félszeg képviselőkkel. Természetesen szükség van az ésszerű kiegyezésre, a reális alapokra helyezett stratégiára, de ez a fajta hozzáállás a mi esetünkben sajnos csak a minden oldalról aláásott, önfeladó harcot folytató, szárnyaszegett politikai osztály kudarcainak a következménye.

Share Button
Ennyien olvasták: 516

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.