Központ
2020. december 01. kedd, Elza

A lokálpatriotizmus felette szükséges voltáról

Központ november 22, 2012 Vélemény

LaciokA lokálpatriotizmus felette szükséges voltáról  

Hivatalosan – elsősorban az EU, illetve a tagállamok kormányzatainak a szintjén – ugyan még dúl a globalizmus, de már mutatkoznak a vele ellentétes törekvések. Ezek a fél évtizede kirobbant, s azóta tartó gazdasági és pénzügyi válsággal párhuzamosan jelentkeztek, s elsősorban a globalista gazdaságpolitikák és a multiknak kiszolgáltatott világkereskedelem fenntarthatóságát vitatják.

A jelek szerint Európa szerte egyre többen kezdik felismerni, hogy tévútnak bizonyult a helyi sajátosságok, hagyományok megsemmisítését erőltető, végül is minden mértéket semmibe vevő, minden értéket leromboló, az érintett társadalmakat a láthatatlan központú pénzuralmi rendszernek kiszolgáltató társadalomszervezési elképzelés.

Az “új világrend” apostolai által erőltetett, a pénz korlátlan hatalmára, mint rendezőelvre épülő “utópia” általános velejárója, elkerülhetetlen következménye az elnemzetlenítés, az uniformizálódás, a konzumidiotizmus. A felsoroltakkal kell szembenézniük, megküzdeniük a népben, nemzetben gondolkodóknak, mindazoknak, akik a globalizmus ellensúlyozására törekednek. A követhető alternatíva is adottnak látszik: a globalista törekvések helyett a lokális érdekek előtérbe helyezése, azok szolgálata. Amiről szóltam, nem más, mint vegytiszta lokálpatriotizmus. A Wikipédia szerint „a lokálpatriotizmus (latin locus „hely” + patria „haza”) a nyelvközösségi vagy nemzeti keretnél, azaz a hazánál kisebb egységhez, meghatározott földrajzi területhez (vidékhez, településhez, településrészhez) való erős kötődés, esetenként elfogult ragaszkodás. A lokálpatrióta nem csupán büszke szűkebb pátriájára és az általa képviselt szellemi és anyagi javakra, hanem a régi értékek megőrzését, az újabbak teremtését igyekszik előmozdítani is, és fontosságban a helyi sajátosságokat a nemzeti, regionális vagy globális értékek fölé helyezi.”

Ezen körülmények között érthető, hogy számunkra, elsősorban azok megtartó ereje folytán, igencsak felértékelődtek a helyi közösségek. Ezek után kijelenthető: ez lehet az erdélyi, s főleg a vásárhelyi magyarság számára is az egyetlen követendő út. Ezért a lokálpatrióta szellem felébresztésére, ápolására kell(ene) törekednie mindenkinek, aki a szívén viseli nemzete sorsát.


Share Button
Ennyien olvasták: 390

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.