Központ
2020. november 29. vasárnap, Taksony

A magyar Erdély fővárosa?

Központ február 17, 2012 Vélemény

A magyar Erdély fővárosa?

Ferenc ZsomborA frissen megjelent népszámlálási adatok kapcsán már eddig is számtalan véleményt olvashattunk, hallhattunk, de előreláthatólag komolyabb tanulmányok megjelenése is várható. Marosvásárhelyen, bár sokan az „etnikai mérleg átbillenéséből” fakadó, felgyorsuló negatív folyamatoktól tartottak, a vártnál talán kedvezőbbek az eredmények.

Annak ellenére, hogy majdnem húsz százalékkal csökkent a magyarok lélekszáma, mivel az általános népességfogyás is jelentős volt, a részarányunk mindössze két százalékkal csökkent. Természetesen minden százalék, sőt, minden ezrelék nagyon fontos egy kisebbségben élő nemzet számára, de véleményem szerint nincs okunk túlzott aggodalomra. Sőt, ha rápillantunk arra a táblázatra, amely az erdélyi települések magyar ajkú lakosainak a számát tartalmazza, a mi „kis” ötvenhétezres közösségünk, majdnem húsz százalékos fölénnyel, továbbra is az első helyen szerepel.

Mindezekből talán túlzás és helytelen lenne olyan következtetést levonni – ennek a közösségnek a tagjaként sem tehetem meg –, miszerint Marosvásárhely akár „a magyar Erdély fővárosa” címet is kiérdemelné, annál is inkább, mivel nem is létezik ilyen közigazgatási egység, tehát mindössze egy fiktív fogalomról lenne szó. Mégis, ha alapvető szempontként a magyar lakosok számát, számarányát és a régióban betöltött közösségformáló szerepét vesszük figyelembe, Marosvásárhelyt továbbra is a fontossági lista élvonalába kell helyeznünk. Igaz ugyan, hogy Kolozsváron is majdnem ötvenezer magyar él, de ők mindössze a város tizenöt százalékát teszik ki. Emellett pedig a belső széthúzás rossz példájával is élnek, és így gyakorlatilag egy rezervátum kihalástól féltett egyedeihez hasonlíthatók leginkább. A magyar többségű székelyföldi települések közül a legnagyobb magyar lélekszámú Sepsiszentgyörgy, de ott is majdnem egyharmadával élnek kevesebben, mint Marosvásárhelyen. A történelmi, kulturális, gazdasági vagy politikai szempontokat figyelembe véve vitatható, hogy melyik település lehetne a magyarság nézőpontjából tekintve Erdély fővárosa, de az tény, hogy a népszámlálási adatok alapján Marosvásárhelyen vallottuk magunkat a legtöbben magyarnak.

A várost ezek az eredmények egy képzeletbeli pódium legfelső fokára helyezték, és ez egyfajta felelősséget is jelent az itt élő magyarok számára. Nagyon jól tudjuk, nem csak a mennyiség számít, hanem a minőség is. Fontos, hogy hányan vagyunk, de az is fontos, hogy milyenek. Az országra jellemző nehézségek, és a minket érintő sajátos problémák ellenére, egyénileg és csoportként is úgy kellene fellépnünk, hogy valóban meghatározó szerepünk legyen Erdély gazdasági és kulturális életében. Tisztelnünk és becsülnünk kellene a már meglévő intézményeinket, valamint felkarolni azokat az új kezdeményezéseket, amelyek értéket teremtenek. Jó lenne megszabadulni a kisvárosias rossz szokásoktól, a közönséges viselkedéstől, a kishitűségtől. Eléggé erősek vagyunk ahhoz, hogy belső vitákat lefolytassunk, de megfelelően érettnek is kell lennünk ahhoz, hogy ez ne a szétszakadáshoz, hanem a megerősödéshez vezessen. Ez a felelősség mindannyiunkat terhel, hiszen mindenki a lehetősége szerint, a maga helyén ronthatja vagy javíthatja városunk megítélését, az erdélyi magyar közéletben játszott meghatározó szerepét.

Share Button
Ennyien olvasták: 783

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.