Központ
2020. december 01. kedd, Elza

A repülőtér nem kartingpálya

Szentgyörgyi László február 2, 2017 Vélemény

VÉLEMÉNYEM SZERINT

Az elmúlt év egyik sokakat érintő, szomorú végkifejletet sejtető eseménye volt a Wizz Air azon döntése, hogy időlegesen ugyan, de átköltözik Marosvásárhelyről Kolozsvárra. Az említett légitársaság volt az egyetlen, amely menetrendszerinti járatokat indított a vidrátszegi repülőtérről. Átköltözésével gyakorlatilag megszűnt a vásárhelyi reptér nemzetközi jellege.

A döntést a fapados járatokat működtető légitársaság a kifutópálya nem kielégítő műszaki állapotával indokolta. A repülőtér tulajdonosa, a Maros megyei önkormányzat a maga során nem tehetett mást, megígért fűt-fát, csak nyugtassa a kedélyeket, a lakosság, azaz a potenciális hazai utazóközönség jogos felháborodását. Az első becslések szerint két-három hónap szükséges a munkálatokra, a legutóbbi vélemények szerint jó, ha év végére elkészülnek vele.

Az ominózus költözés után eltelt két hónap, s gyakorlatilag semmi sem mozdult azóta. Az adminisztráció malmai nálunkfelé igencsak lassan őrölnek. Hát még, ha valakik sanda szándékkal akadályozzák. Szerintem nem zárhatjuk ki az ellenérdekeltséget és a hozzá nem értést sem. Ebben az esetben mindkettő tetten érhető. Elég, ha csak a térképre tekintünk: Kolozsvár, Nagyszeben, Brassó közelsége folytán öldöklő versengés van, s lesz ezután a repterek között. A járatokért elsősorban, amelyeket úgy lehet „megfogni”, ha a repülőtér minél kedvezőbb körülményeket biztosít a légitársaságok és az utazóközönség számára. Mindehhez pedig pénz kell. Annak megszerzéséhez – költségvetésből, EU-s forrásokból, külföldi befektetőktől – pedig szakértelem.

A csendet egy civil társaság, a Save Transylvania Airport kezdeményező csoport törte meg, amelynek tagjai megfogalmazták a reptér korszerűsítésével és fejlesztésével kapcsolatos meglátásaikat és javaslataikat. Ebben az esetben is kiemelendő – amiként például az iskolákban hiányzó magyar nyelvű feliratozás ügyében is – a civilek aktivitása, nekik köszönhető, hogy továbbra is napirenden van, beszédtéma a repülőtér ügye. Hogy meglátásaik – különösen a kifutópálya meghosszabbítására vonatkozó indítványuk – szakmai szempontból mennyire helytállóak, azt nem tisztem eldönteni, azt a szakemberek, a repülésben járatosak könnyen megtehetik. S minden bizonnyal meg is teszik. Azt viszont nehezményezem, hogy a reptér igazgatója még csak meg sem hallgatta őket, mondván „laikusok ne szóljanak bele”.

Mielőtt magam is megkapnám a kioktatást, sietek megjegyezni: ha igaz, hogy a marosvásárhelyi reptér Székelyföld kapuja, akkor a tulajdonos megyei önkormányzat elnökének, Péter Ferencnek és a reptér igazgatójának, Peti Andrásnak kiemelt felelőssége van abban, hogy az megfelelően működjék, hogy ellássa feladatát. És annak a szervezetnek is, amely őket ezekbe a felelősségteljes pozíciókba juttatta.

Share Button
Ennyien olvasták: 765

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.