Központ
2018. október 23. kedd, Gyöngyi

A toleranciáról

Központ augusztus 8, 2013 Vélemény

Nemes_GyulaA toleranciáról

Mennyi nézeteltérésnek, háborúskodásnak, pogromnak, adott már okot a nacionalizmus, a fasizmus, a fajgyűlölet, az intolerancia, a másság… Halálra kínoztak, vertek embereket csak azért, mert ilyen vagy olyan etnikumhoz tartoztak, emilyen vagy amolyan volt a bőrszínük, ilyen vagy olyan nézeteket vallottak. Ezerszám lehetne sorolni példákat a történelemből. „Amerika a tolerancia, a demokrácia mintaképe, a szabadság földje, a világbéke fenntartója” – hangoztatják mai politikusai. Csak néhány apróságról feledkeznek meg. Arról például, hogy a kontinenst elfoglaló hódítók, gyarmatosítok, betolakodók milliószámra ölték halomra az őslakos vörös bőrű népet. A fekete bőrűeket, mint az állatokat, úgy importálták Afrikából, és tartották embertelen rabszolga sorban. A sárga bőrűekre atombombát dobtak, amelynek mai napig érezhetőek káros hatásai…

De nézzünk körül a jó öreg Európában is. Milliókban számolható a lágerekben, fogolytáborokban meggyilkoltak, halálra kínzottak, éheztetettek, vertek száma. Zsidók, cigányok, lengyelek a haláltáborokban, magyarok, németek a munka- és fogolytáborokban, román értelmiségiek a kommunista börtönökben…

Még inkább szűkítve a kört, térségünkről, Marosvásárhelyről sokak csak negatív dolgokat hallottak. 1990 fekete márciusa, a pogrom ütötte rá nagy, fekete pecsétjét városunkra. A bűnösöket mai napig nem vonták felelősségre, nem ítélték el őket.

Pedig mára megtanulhattuk volna a leckét. Ha egy térségben együtt akarunk élni más nemzetiségű emberekkel, akkor alkalmazkodnunk kellene. Olyan ünnepnapokat választani, ami nem sérti a velünk együtt élők nemzeti büszkeségét. Úgy ünnepelni, hogy azzal senkinek ne okozzunk fájdalmat. Világviszonylatban is gondolkodhatunk ezen, de ez Erdélyre is érvényes. Mert ami a románoknak ünnepnap, az a magyaroknak gyásznap lehet, és van eset, hogy ez fordítva is igaz. December 1-je a románoknak a „nagy egyesülés” ünnepe, a magyarokat a megszállásra, az ezer éves haza elvesztésére emlékezteti. Június 4-én vagy augusztus 30-án egyiknek diktátum, másiknak békehatározat.

Milyen lenne, ha Románia és az erdélyi vagy Erdélybe telepített románok május 10-ét ünnepelnék nemzeti ünnepként, a függetlenségük napját, vagy decemberben a kommunista diktatúrától való szabadulásukat? Ilyenkor talán az erdélyi magyarok is piros, sárga, kék pántlikát kötnének a fejükre. És ennek láttán lehet, a román szülők is arra bíztatnák gyermekeiket, hogy március 15-én piros, fehér, zöld pántlikát kössenek. Ez lenne a tolerancia, a baráti együttélés világraszóló példája! 


Share Button
Ennyien olvasták: 369

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.