Központ
2020. szeptember 25. péntek, Eufrozina, Kende

A város, ahol csodának számít mindaz, ami máshol hétköznapi

Központ április 25, 2013 Vélemény

Ferenc ZsomborA város, ahol csodának
számít mindaz, ami máshol hétköznapi

Minden idők legnagyobb megvalósítását érték el Marosvásárhelyen. Nem egy komoly beruházásra kell gondolni, amely megoldotta volna a város pénzügyi gondjait, esetleg egy kerülőútra, amely megszabadította volna a várost a teherforgalomtól, még csak nem is egy olyan határozatra vagy felújításra, amely megállította volna a környezetszennyezést a műtrágyagyárban, hanem mindössze azoknak a tábláknak a leszerelésére, amelyek eddig megtiltották a főtéri kerékpározást. A „világraszóló eredményt” az összes helyi politikai erő a sajátjaként ünnepelte.

 

Az egyik fél a kezdeményezést, a másik szavazást, a harmadik pedig az eltávolítást mondta magáénak. Bármennyire is hihetetlen, a csoda bekövetkezett! Ilyen könnyű ma csodákat művelni Marosvásárhelyen. Leszereljük az általunk kihelyezett tiltótáblákat, odacsődítjük az újságírókat, sajtótájékoztatót tartunk, megváltó hősökként pózolunk, és eközben eltereljük a figyelmet arról, hogy valójában a normális állapotoknak a visszaállításáról van szó. A négy közlekedési sáv, a két parkolósáv, a széles járdák és a park mellett eddig is lett volna hely bőven a főtéren a kerékpárosoknak. Nem beszélhetünk semmilyen sikerről, csupán egy szégyenletes helyzetnek a feloldásáról, amelyért bocsánatot kellene kérniük a városi tanácsosoknak, ugyanis a legtöbbjük cinkosként eddig is részt vett a korábbi állapotok fenntartásában. Legalább ennyit kellene mondaniuk: elnézést.

Ezen elv alapján újabb hasonló „csodákra” számíthatunk Marosvásárhelyen. A jelenlegi „normális” helyzettel szemben, amikor szinte lehetetlen tetten érni a műtrágyagyárat, hogy az ne haladná túl a megengedett légszennyezési szintet, egyszer még azt is megérhetjük, hogy normális levegőjű lesz városunk. Egy olyan település, ahol senki sem zavarhatja a körülötte élőket, ahol nem kell eltűrnünk a dollármilliókat bezsebelő önkényes környezetszennyezőket. Addig is, maradunk a fullasztó állapotokkal. Egy másik csoda az lenne, ha egyszer építenének nekünk is kerülőutakat. Ez szintén egy csodával határos beruházással érne fel. De az útépítés az állam kiváltsága, és a román kormány soha nem szerette a marosvásárhelyieket, így maradunk a „megszokott” városi kamionforgalommal.

Szintén óriási meglepetést okozna, ha magyar személyiségekről neveznének el marosvásárhelyi iskolákat. Ebben a vegyes lakosságú városban, ahol szinte mindegyik iskolának van már román neve. Ha a 2-es iskolának megadnák a Bernády György nevet, akkor a magyar képviselők legalább három hétig örömtáncot járnának, és a Városháza tornyából integetve ünnepeltetnék magukat, a románok pedig a tolerancia védnökeinek kiáltanák ki magukat. Szintén csoda lenne az is, ha a törvény által biztosított jogokat be is tartanák. Ha a közszolgálati szerep elszakadna a pártfüggőségtől, és szabad gondolkodású emberekké válnának mindazok, akik ma egyoldalúan látják a világot. Ha megszűnne az a rengeteg aberráció, amely megszokottá vált az évek folyamán ebben a feje tetején álló városban.

Share Button
Ennyien olvasták: 372

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.