Központ
2019. december 12. csütörtök, Gabriella

Aggódnak a románok

Molnár Tibor március 2, 2017 Vélemény

Pontosabban: a székelyföldi románok civil szervezete aggodalmaskodik az RMDSZ törvénytervezetei miatt (nocsak, újabban ejsze olyanjaik is vannak nekik?). Aggodalmának egy, a Parlament alsó és felső háza elnökeinek címzett nyílt levélben adott hangot a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma (FCRCHM, azaz Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş), ugyanis szerintük a tervezett törvények „újabb kiváltságokat” biztosítanának a romániai magyar közösségnek, értsd: már így is annyi privilégiummal rendelkezünk, hogy a szemünk lassan kisülhetne forró zsírban. (A FCRCHM-et, amely mintegy 30 román civil szervezetet fog egybe, 2005-ben alapították azzal a céllal, hogy hozzájáruljon a Kovászna, Hargita és Maros megyében élő románok identitásának megőrzéséhez; elnöke természetesen marosvásárhelyi: Ioan Sabau Pop.)

Ennek a Vatra Romaneasca lightnak elsősorban az RMDSZ ama kezdeményezése tossza a csőrét, amely a helyi közigazgatási törvény módosítására irányul, és azt proponálja, hogy 20%-ról 10%-ra csökkentsék az anyanyelv-használati küszöböt, mivelhogy, a fórumosok szerint, eme intézkedés csaknem minden erdélyi települést érintene, és fölöslegesen leterhelné az intézmények működését, a fordítási meg egyéb járulékos költségekről már nem is beszélve. (Egy fészbukos kommentelő szerint érthetetlen, hogy miért berzenkednek ellene, mivel Székelyföldön ez pont a románokat favorizálná, hiszen ott ők vannak kisebbségben.)

Ám nemcsak a fentiekért paráznak fécsérécséhásem-ék, hanem az egészségügyi, valamint a szociális ellátási törvényt módosító javaslat miatt is, amelyet ha elfogad a parlament – ez egy nagyon nyomatékos ha, mert aligha fogják elfogadni, „támogatás” ide vagy oda –, akkor azokon a településeken, ahol a magyar lakosság számaránya húsz százaléknál nagyobb, vagy ahol a magyar nyelvet beszélők száma meghaladja az ötezer főt, biztosítani kell magyarul beszélő személyzetet az egészségügyi és szociális intézményekben. „Úgy értékeljük, hogy az etnikai kritérium jelenléte az egészségügyi és szociális ellátási rendszerben oda fog vezetni, hogy az alkalmazás feltétele a szakmai kritériumok helyett a magyar nyelv ismerete lesz” – írják az aggályumnak álcázott magyarellenes uszítmányban. Ami nyilván orbitális csúsztatás, mivelhogy nem arról van szó, hogy a kórházakban mindenki, a főorvostól a takarítónőig anyanyelvi szinten kéne beszélje a magyart, hanem arról, hogy legyen egy-két magyarul tudó alkalmazott is, meg kétnyelvű feliratok.

Természetesen a székely zászlóval is bajuk van: „A helyi közösségek a törvény keretei között helyi szimbólumokat (címer, zászló) hagyhatnak jóvá, amelyek azonban nem csak egy bizonyos etnikai csoport, hanem a teljes közösség számára kell reprezentatívak legyenek. Márpedig az RMDSZ javaslata Székelyföld zászlaját szeretné elfogadtatni, amelyet 2004-ben talált ki a Székely Nemzeti Tanács, és utólag a nem létező Székelyföld zászlajává nyilvánítottak. A javasolt székely heraldikai jelek egyáltalán nem tartalmazzák az itt élő románok szimbólumait, hanem átveszik az 1918 előtti időszak jelképeit, amikor a románokat diszkriminálták”. Na ne már, tényleg? És kendék azóta mit csinálnak?

Száz éve, azaz pontosan kilencvennyolc és fél éve – négy év felszusszanásnyi szünettel – az erdélyi magyarok úgy élnek, mint egy olyan ember, aki mellé egy roppant kényelmetlen, már-már elviselhetetlen szomszéd költözött. Aki állandóan beleszól a dolgába, a fűnyírástól a kerítésszegelésen át egészen a fametszésig. Aki, csak úgy passzióból, folyton hergeli a kutyáját, és a kocsijával rendszeresen odaparkol a kapuja elé, hogy a másik a sajátjával ne tudjon kiállni, vagy ne tudjon bemenni a saját udvarára. Aki egyfolytában figyeli, fenyegeti, feljelentgeti, olyan piszlicsáré dolgok miatt is, amiket a normális emberek egymás között szoktak megbeszélni, lerendezni. Aki szüntelenül azon spekulál, hogyan tudná minél jobban megkeseríteni az életét, aki egyvégtében azon agyal, hogyan tudna keresztbe tenni neki.

Sokáig el lehet ezt viselni, de a végtelenségig nem…

Share Button
Ennyien olvasták: 791

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.