Központ
2017. november 20. hétfő, Jolán
Jórészt felhős
Ma
Jórészt felhős
Havazás
Holnap
Havazás
Eső valószínű
Szerda
Eső valószínű

Aggódó Peti

Központ március 13, 2014 Vélemény

Aggódó Peti

Vegyes érzelmekkel, bosszantó hiányérzettel tértem haza a Székely Szabadság Napja hétfői rendezvényéről, s az azt követő „polgári” sétáról. A beszédekre nem térek ki, azok rendben voltak. A jelenlétet – a jól ismert szokás szerint – egymástól nagyon eltérően becsülték meg az érdekeltek, azaz a román média, illetve hatóságok és a szervezők. Fogalmam sincs, hányan lehettünk – maradjunk annyiban, hogy a résztvevők száma alatta maradt a tavalyinak –, de mindenképpen voltunk annyian, amennyi bőven elegendő ahhoz, hogy felkeltse a figyelmet.

 

Már a Postarétre menet feltűnt a rendfenntartók – csendőrök, rendőrök, s egyéb „vitézek” – hangsúlyos jelenléte a városban, még ott is, ahol szerintem egyáltalán nem volt indokolt. A főtérre tartó menetet viszont már kiemelt figyelem övezte a rend különböző rendű és rangú őrei részéről, ami érthető módon ingerültséget váltott ki a járdán menetelők között. Megvallom: bennem is. Feltételezem, ha nem tiltják meg, az úttesten sokkalta hamarabb végigvonult volna a tömeg, s ekkora mozgósításra sem lett volna szükség a hatóság részéről. Dehát valakinek, valakiknek fontos volt megmutatni: ki a kakas a szemétdombon.

Hazaérve bekapcsoltam a tévét, hadd lám, hogyan tálalják az eseményt a román hírcsatornák. Megtudtam: szélsőséges nacionalisták közé keveredtem, akik petárdákkal, kövekkel hajigálták a román rendfenntartókat. Ha hiszik, ha nem, én mindebből semmit nem tapasztaltam, az incidenst, amire hivatkoztak, percek alatt felszámolták. Aztán az interneten rábukkantam a hírre – 20 óra 55 perckor jelent meg a maszol.ro hírportálon –, miszerint Peti András, Vásárhely alpolgármestere aggódik az események miatt. „Nagyon aggódom amiatt, ami most Marosvásárhelyen történik. Már akkor aggódtam, a várható következmények miatt, amikor Izsák Balázs a megemlékezés végén polgári sétára invitálta a tömeget” – mondta az alpolgármester, aki szerint az etnikai feszültségeket, az RMDSZ-ellenes hangulatot elsősorban a kisemberek sínylik majd meg, akik nap mint nap szembesülnek problémákkal a hivatalokban. „Nem tudom, tudatosult-e bennük, hogy nagyon sok problémájukban csak az RMDSZ tud segíteni” – tette hozzá.

Napnál világosabb, hogy Peti András beállt a hivatásos aggódók, rettegők sorába – tudják: a fasisztázók, antiszemitázók közé –, de mielőtt még beteggé aggódná magát, hadd ajánljam figyelmébe Daniel Manea alezredesnek, a csendőrség szóvivőjének a nyilatkozatát, amelyben elmondja, hogy jelentős incidensek nélkül fejeződött be a demonstráció. „Kisebb összetűzések abból alakultak ki, hogy a főtérre vonuló tömeg helyenként megpróbált az úttesten haladni, ezt pedig a rendfenntartók megakadályozták. Egy résztvevő egy petárdát is felrobbantott a tömegben, de ez elszigetelt eset volt” – tette hozzá a szóvivő. Az alezredes azt is elmondta, senkit nem állítottak elő a rendezvény kapcsán.

Következésképpen: fölösleges volt az aggódás Peti részéről.

 

 

 

 

Share Button
Ennyien olvasták: 186

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.