Központ
2017. december 11. hétfő, Árpád, Árpádina
Jégsörét
Ma
Jégsörét
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Eső valószínű
Szerda
Eső valószínű

Akció indul!

Központ január 30, 2014 Vélemény

MORGÓ

Akció indul!

Hiába szorgalmazta már-már rögeszmésen az erdélyi magyar pártok közös európai parlamenti jelöltállítását az Erdélyi Magyar Néppárt, az RMDSZ – vélt 85 százalékos támogatottságából fakadó elbizakodottságában – ezt mereven elutasította. A jelek szerint Erdélyben zátonyra futott ama budapesti kormányzati törekvés, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszeréhez való illeszkedésre bírja a határon túli magyar szervezeteket. Ilyen előzmények után került sor az EMNT és az EMNP múlt hétvégi együttes elnökségi ülésére, ahol megfogalmazódott a szándék, miszerint Tőkés László jelöltségét támogatják.

Ha jól végiggondoljuk, mi sem természetesebb, mint az, hogy az EMNT elnöke, az EMNP védnöke az általa fémjelzett szervezet, párt jelötjeként induljon. A bejelentés által a sanda híresztelések kategóriájába sorolódott ama feltételezés, hogy Tőkés a Fidesz-listán indulna. Ha fel is vetődött volna ilyen szándék, annak megvalósulása hátrányosan, mondhatnám végzetesen érintette volna a Néppártot. Magyarán: gyors halálra ítélhette volna. Milyen párt az, amelynek sikerében védnöke sem bízik? – kérdezhették volna sokan. És tegyük hozzá: jogosan.

Minél hamarabb egyértelművé teszik, hogy Tőkés és a Néppárt sorsa összefonódott, politikai jövőjük egymástól elválaszthatatlan, annál  világosabbá válhat a választópolgárok előtti alternatíva, könnyebbé a vagy-vagy kérdésének eldöntése. Két lehetőség közül választhat: vagy a posztkommunista RMDSZ-t támogatja továbbra is, vagy annak jobboldali, nemzeti elkötelezettségű ellenzékét; vagy az elpuskázott nemzetpolitikai lehetőségektől terhes elmúlt huszonöt esztendő folytatását, vagy valami új kezdetét.

Mindenesetre az EP-választások után sok mindent tisztábban láthatunk majd. Bár az EMNP a 2016-os választásokat tekinti számára mérföldkőnek, egyáltalán nem mindegy, miként kerül ki az idei megmérettetésből. Idén tehát sok minden függ Tőkéstől, az ő választási szereplésétől. Esélyeit latolgatva abból kell kiindulnunk, hogy 2007-ben, függetlenként indulva jutott be az EP-be, 2009-ben viszont az RMDSZ-jelöltlista első pozíciójából. Azóta azonban némileg változott a helyzet. Kétségtelen, sokakban csalódást keltett azáltal, hogy legutóbb az RMDSZ és az EMNT közös jelöltjeként, de RMDSZ-listán indult. Igaz, a legkeményebb kritikai hangok megfogalmazója, az MPP most maga is azt szeretné, hogy jelöltje felkerüljön ama listára. Azt sem tudni, mennyire befolyásolta megítélését a személye ellen évek óta folyó lejárató kampány, amelytől a legfőbb vetélytárs, az RMDSZ sem volt idegen.

Jelen pillanatban úgy fest, külön-külön vágnak bele az európai parlamenti választási csatába a legfőbb erdélyi magyar politikai erők. Az EMNP elnöke korábban „kamikaze” akciónak nevezte pártja esetleges külön indulását. Kétségtelen, a közös jelöltállítás lett volna a legmegnyugtatóbb, ennek azonban, mint tapasztaljuk, még nem teremtődtek meg a feltételei. Hogy végül mely fél számára bizonyul „kamikaze” akciónak a külön indulás, az majd a választási eredmények ismeretében válik világossá.

 

 

Share Button
Ennyien olvasták: 189

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.