Központ
2020. december 02. szerda, Melinda, Vivien

Aláírom

Központ szeptember 29, 2011 Vélemény

LaciAláírom

Vásárhelyi szülők egy csoportja azt követeli, hogy a városépítő polgármesterről, Bernády Györgyről nevezzék el a még 2-es számot viselő általános iskolát. Érdekérvényesítési akciójukat támogatja egy emberjogi szervezet, sőt lépésre szánta el magát az RMDSZ is: aláírásgyűjtési akciót indított. Na, végre – mondhatnám fellélegezve, de nem teszem. Nem tehetem, mert megkésettnek tartom az akciót, ti. nem feledhetem, hogy csak azután határozták lépésre magukat, miután híre kelt, hogy az ellenzéki polgármesterjelölt Adrian Păunescuról szeretné elneveztetni a tanintézményt, s ezért maga is aláírásokat gyűjt… Továbbá: meggyőződésem, ha nem közelednének a választások, az aláírásgyűjtés is elmaradt volna.

Valami azt mondatja velem, sem a 2-est, sem a 7-est nem fogják magyar személyiségről elnevezni. Mielőtt bárki is beteges pesszimizmussal vádolna, hadd jegyezzem meg: a város 13 hasonló iskolájából 11-et már elkereszteltek… S egyiket sem Bernádyról. Pedig vele kellett volna kezdeni.
S ha már itt tartok, akkor nem tehetem meg, hogy ne emlékeztessek arra,  voltak ugyan kísérletek arra, hogy a 7-es iskolának magyar nevet adjanak, de mindkét próbálkozás kudarcba fulladt. Andrássy Árpád, a város egyetlen magyar iskolaigazgatója 2004-ben Vályi Gyula matematikus – 2005-ben volt halálának 150. évfordulója –, majd 2006-ban Bernády György – az említett iskola elődjének számító tanoda alapításának 100. évfordulóján – nevének felvételét kezdeményezte, sikertelenül. Tanulságos az is, az iskola román többségű vezetőtanácsa milyen kifogásokkal – például a román tanulók szüleinek etnikai érzékenységére hivatkozva – vetette el az indítványt.

Volt olyan pedagógus is, aki kerek-perec kijelentette, ő nem hajlandó megtanulni a Vályi Gyula nevének kiejtését, sőt olyanok is voltak, akik azt ellenezték, hogy Bernády-emléktáblát helyezzenek el az iskola falán. Nos, azt kell mondanom, ameddig a tanintézmény vezetőtanácsának – amely mindenütt román többségű –, kezében van a döntés joga, addig sem Bernády, sem más magyar személyiség nevét nem fogja viselni iskola Vásárhelyen.
S akkor, mégis, mi lehet a módja annak, hogy érvényt szerezzünk jogos követeléseinknek? Szerintem az egyetlen elképzelhető megoldás az önálló magyar tannyelvű iskolai intézmények felállítása. Van már erre példa más városban is, legutóbb például arról olvashattunk, hogy Nagyváradon alakult ilyen (újabb) tanintézmény, de gondolhatunk az általános iskolai tagozatokkal működő középiskolákra is… A kivitelezés sem bonyolult, egyszerű matematikai művelettel, az osztással kivitelezhető: az egyszerűség kedvéért, mondjuk, ha a város általános iskolai tanulóinak 40 százaléka magyar oktatásban részesül, akkor a tanintézmények is ilyen arányban válnának magyar
tannyelvűvé. Pont.   
Máris hallom, amint sokan szeparatizmust kiáltanak, sőt etnikai feszültségkeltéssel vádolnak. Akik ezt tennék, azokat csak arra kérem, legyenek tekintettel az én etnikai érzékenységemre is… Nos, hol az ilyen jellegű követelés? Aláírom.

Share Button
Ennyien olvasták: 749

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.