Központ
2017. december 18. hétfő, Auguszta
Hózápor
Hétfő
Hózápor
Jórészt felhős
Kedd
Jórészt felhős
Jórészt felhős
Szerda
Jórészt felhős

Alfától Omegáig

Központ május 8, 2014 Vélemény

MORGÓ

Alfától Omegáig

Ravasz ember ez az Alfa, akarom mondani Peti András, Marosvásárhely RMDSZ-es alpolgármestere. Fifikás színműírókat és reklámszakembereket megszégyenítő módon sikerült a végletekig felcsigáznia érdeklődésünket, amikor „nagy-nagy meglepetést” ígért nekünk, vásárhelyi magyaroknak a közelgő városnapokra. „Ne csináljanak más programot, hiszen egy olyan meglepetéssel készülünk, amiről csak annyit tudok egyelőre mondani, hogy méltó módon fogunk tisztelegni és bebizonyítani a marosvásárhelyi magyar közösségnek, hogy az érdekeiket megfelelően képviseljük” – adta – igaz, egy kicsit zavaros megfogalmazásban – ország-világ tudtára „a megye legolvasottabb napilapja” által.

 

 

A hét elején aztán a városháza sajtóosztálya közhírré tette – nem saját maga jelentette be, úgy átlátszó, olcsó párt- és önreklámozásnak tűnhetett volna –, hogy városunkban koncertezik újra a legendás Omega. Beismerem: valóban meglepetésként hatott a hír. Bár, azt hiszem, azáltal, hogy idehozzák az Omegát, még távol vannak attól, hogy „méltó módon tisztelegnének” – ki, mi előtt? –, illetve „megfelelően képviselnék” a vásárhelyi magyarság érdekeit. Mint mondtam, ravasz ember ez a Peti, de azt maga sem veheti komolyan, hogy ennyivel – legyen az akár az Omega – elhitetheti, hogy már megfelelően képviselik az érdekeinket. Ha mégis azt hinné, akkor agyafúrtságában sikerült önmaga eszén is túljárnia…

Nem tudom, mekkora anyagi terhet jelent e meghívás a költségvetés számára – az biztosnak mondható, nem aprópénzért koncerteznek az Omegások –, de a jelek szerint most megéri a városvezetésnek. A legutóbbi történések, az alpolgármester-csere kapcsán megváltozott helyi „koalíciós” helyzet, a városnapok megtépázott tekintélyének helyreállítása, a Vásárhelyi Forgatagként jelentkezett rivális – ezek azok a feltételezett „érvek”, amelyek szerintem bőkezűbbé tették a városvezetést. Hogy végül kinek, kiknek válik be a számítása, az előbb-utóbb kiderül.

Régi emberként a 2005-ös Omega-koncert jut eszembe, amelyről nem sok olvasható a helyi, már említett sajtóorgánumban. Hogy miért, arra a legrégebbi erdélyi hírportálon megjelentekben lehet a magyarázat. „Életének és karrierjének alighanem legrövidebb beszédét tartotta Markó Béla: akkora füttykoncert támadt, amikor felsomfordált a színpadra, hogy mire előkaptuk a fotógépet és ráfókuszáltunk, már le is lépett – ezelőtt persze elhabogott egy gyors kis egységretorikát. A bannereken ott volt az RMDSZ új buli-szlogenje: „szabad a tánc”. Köszönjük, hogy ezt megengedik nekünk” – olvasható az idézett beszámolóban.

Azt mondtam korábban Peti Andrásról, hogy ravasz ember. Remélem, éleseszűségében felismeri, hogy nem eshet abba a hibába, hogy engedjen a kísértésnek (és kampányfőnökének), és maga is beszédet mondjon az Omega-fellépések alkalmával. Bár ennek felismerése nem kimondottan észbeli képességeket feltételez.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 153

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.