Központ
2017. november 17. péntek, Gergő, Hortenzia
Eső valószínű
Péntek
Eső valószínű
Eső valószínű
Holnap
Eső valószínű
Eső valószínű
Vasárnap
Eső valószínű

And the Nobel goes to…

Molnár Tibor október 17, 2015 Vélemény

tajbinaMint köztudott, a Nobel-díjasokat minden év október elején jelentik be, naponta egyet – a fizikai, a kémiai, a fiziológiai&orvostudományi, az irodalmi és a béke Nobel-díj elnyerőjét, valamint a közgazdaságiét –, majd decemberben, egy szolid, visszafogott ünnepség keretein belül díjazzák őket, és egyúttal odalökik nekik azt a nyolcmilliócska svéd koronát is (kábé egymillió euró). Adódik a kérdés: miért nem szerveznek számukra is egy sokkal mediatizáltabb, sokkal csilivilibb, sokkal hangulatosabb ünnepséget? Egy olyan Oscar-díj-kiosztó gálához hasonlót. Ők talán nem érdemelnék meg?

De még mennyire, hogy megérdemelnék! Dolgoznak ők is olyan keményen egész évben, az év 365 napján, mint az Oscar-díjas színészek azon a néhány forgatási napon, akiknek az ülepét is fényesre nyalják, és akiknek több tíz fős stáb lesi minden szavát és teljesíti minden óhaját. (Az írókat kivéve, de az irodalmi Nobel-díj inkább afféle életműdíj.) Ha a tudományos kutatásokat végzők tevékenységét csak tized annyian segítenék, mint a színészek „munkáját”, már rég lenne időgépünk, hidegfúziós kaloriferünk, ellenszerünk a hülyeségre, és hétvégenként a Vénuszra járnánk napozni a Víkend helyett, ahol a 450 fokon három másodperc alatt gyönyörű csokibarnára sülhetnénk.

A következőképpen zajlana:

A gálaünnepséget a francia-svájci határon található Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) konferenciatermében tartanák, ahol már kora délutántól gyülekeznének a Nobel-díjra esélyes fizikusok, kémikusok, biológusok meg egyéb elit szakik, akik egyetemista rajongóikkal fotózkodnának a lebegő vörös szőnyegen, majd valamilyen futurisztikus zene és hatalmas ovációk kíséretében a híres divattervezők ruhakölteményeit viselő tudósok elfoglalnák helyeiket a teremben. Az eseményt, az Oscar-gálához hasonlóan, több száz televíziós csatorna sugározná az egész világon.

 

Az extravagáns show ceremóniamestere természetesen Stephen Hawking lenne, két okból is; egyrészt, mert ő az a tudós, akit még azok a taplók is ismernek, akik azt hiszik, hogy az őssejteket ősemberekből veszik ki; másrészt, sokkal viccesebb, mint az Oscar-díj-átadók eddigi műsorvezetői közül bárki – annak dacára, hogy évtizedek óta kerekesszékben csücsül, és „beszélni” is csak gép segítségével tud. Az egyes kategóriák díjazottainak megnevezése előtt rövid filmrészleteket vetítenének az illetők munkásságából, de hétköznapi, laza stílusban: ahogy éppen DNS-t szekvenálnak otthon, sárga mitokondriumos pongyolában, részecskét gyorsítanak sörözgetés közben, atommaghéjakat köpködve, vagy novellát írnak anyaszült meztelenül, egy fehérorosz wellness-központ szaunájában.

Aztán, az „And the Nobel goes to…” elhangzása után a szólított feldzsesszelne a színpadra, átvenné Hawking bátyótól az aranyozott Nobel-szobrot, félretolná az útból, és rövid beszédet tartana, ahogy a színészek az Oscaron. Köszönetet mondana, többek között, a szüleinek, hogy annak idején nem itták el a gyerekpénzt, hanem félretették az ő taníttatására; a laboránsnőnek, aki hajnalonként sztriptízzel akadályozta meg, hogy elaludjon a mikroszkópon; a takarítónőnek, aki ezt nem pletykálta el a feleségének satöbbi. Annak érdekében pedig, hogy az ünnepség ne legyen túl rövid, a mostani hat kategória mellé bevennének másokat is, így lenne Nobel-háborúdíj, metafizikai Nobel-díj, pszichológiai Nobel-díj, parapszichológiai Nobel-díj, filozófiai Nobel-díj, parafilozófiai Nobel-díj, gasztronómiai Nobel-díj, valamint életmű-Nobel díj is, amelyet azok kapnának meg, akik egész életüket a tudományos munkának szentelték, csak mindig olyan marhaságokat kutattak, hogy esélyük se volt normális Nobel-díjat kapni.

Az ünnepséget hajnalig tartó buli követné, ahol a friss Nobel-díjasok azokat szívatnák, akiket velük egy kategóriában jelöltek, de nem nyertek.

Hát nem volna érdekesebb?

Share Button
Ennyien olvasták: 399

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.