Vélemény

Autópálya mettől meddig? 

VÉLEMÉNYEM SZERINT

Amint azt a médiában nagy hanggal szétkürtölték: átadták a forgalomnak a Marosvásárhelyt Aranyosgyéressel összekötő autópálya Nyárádtő és Radnót közötti szakaszát. Mind a 13,7 km-t. Hogy mikorra készül el a teljes útszakasz, arról a körülmények ismeretében kár lenne bármit is mondani. Jóslásokba bocsátkozni meg nem szeretnék. Szinte biztos, hogy nem akkorra, amikorra tervezték, s azóta időnként ígérik. Merthogy ez Románia, ahol az adott szónak semmi jelentősége. A szerződés is pontosan annyit ér, amennyit betartanak belőle. Többnyire semmit.

Mindenesetre amióta megszületett az észak-erdélyi autópálya terve, s megkötötték a kivitelezővel, a hírhedt Bechtellel a szerződést, sok víz lefolyt a Dunán, no meg a Maroson, Olton… Nem állítom, hogy okosabbak lettünk volna azóta, de az biztos, hogy óvatosabban fogadjuk az autópálya-építésre vonatkozó különböző kampányígéreteket. Mint akik láttak már karón varjút… Egyébként a Bechtel-ügy híven tükrözi mindazt a megbízhatatlanságot, szemforgatást, sanda számítást, ami a mindenkori román kormánykörökre, de az üzleti élet egyéb szereplőire is jellemző, ha hasonlóan jelentős értékű beruházás megvalósításának feladatával kellene megbirkózniuk. Mert egyszerűen arról van szó – hogy az egyik erdélyi magyar zsebpárt egykori elnökét idézzem –, hogy sokan tudják, vagy tudni vélik, hol van a „spága” helye: a saját zsebükben. Akik meg ezzel nem értenek egyet, netalántán nem tudnák – külföldiekre, az itteni viszonyokat nem kellőképpen ismerőkre gondolok –, azoknak keresetbe tesznek, azokat kíméletlenül elgáncsolják.

Az autósztrádára – a témára, nem magára az útra – visszatérve: mit mondjon az adófizető polgár? Jó, hogy megvan, viszont még jobb lenne, ha minél hamarabb el lehetne rajta jutni, mondjuk a román-magyar határig… Továbbá az is sokakat érdekelne, hogy a Nyárádtőn véget érő szakaszt mikorra kötik össze Vásárhellyel. És főleg: mikorra készül majd el a Jászvásárig, s azon is túl vezető autópálya? Vagy úgy jár Marosvásárhely is az autópályával, mint Székelyudvarhely a vasúttal, hogy ott vége, onnantól nincs tovább?

P.S. Jut eszembe: a vásárhelyiek jelentős része – igaz, az autósztrádát is szeretné, dehát mi mindent szeretnénk, miközben tudjuk: soha nem lesz, lehet részünk benne – megelégedne egy terelőúttal, körgyűrűvel is. Mert a városban naponta tapasztalja, szenvedi el az elviselhetőnél nagyobb gépkocsiforgalommal járó kellemetlenségeket, a környezetszennyezést. Hogy a járdákon szabálytalanul parkoló gépjárművek délutáni, késő esti kerülgetésével járó bosszúságokról most szót se ejtsek…

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.