Központ
2020. február 19. szerda, Zsuzsanna

Az agyat is károsítja az ammónia?

Ferencz Zsombor július 31, 2015 Vélemény

zsombor_kpontSaját bőrünkön, saját szemünkkel, saját légzőszerveinkkel látjuk-érezzük nap mint nap a marosvásárhelyi vegyipari kombinát káros hatásait. Az elviselhetetlen „kombinátszag” lényegesen csökkenti a komfortérzetünket. Menekülnünk kell a fojtogató bűz elől. Vissza kell tartanunk a lélegzetünket mindaddig, amíg eltávolodunk a szennyezett övezettől. A tudományos kutatások egyértelműen kimutatták, hogy az ammónia irritálja a légutakat és növelheti a légúti megbetegedések gyakoriságát. Mindezek ellenére a gyár képviselői azt állítják, hogy csak ideiglenesen növekednek meg a szennyezési mutatók, a tevékenységüknek pedig semmilyen káros hatása sincs az egészségre. Még nem született egyetlen olyan tanulmány sem, amely alátámasztaná a vásárhelyiek gyakoribb megbetegedését, így tehát mindössze bizonyos személyek finnyásságáról van szó, amely nem annyira számottevő, mint az ott dolgozók jövedelme és a „füstből származó” gazdasági haszon.

Az utóbbi időben felerősödött a kombinát bezárását követelők hangja. Ha figyelembe vesszük a rendszeres határérték-túllépéseket, amelyeket a hatóságok objektív mérőműszerei és a mi szubjektív érzékszerveink egyaránt megtapasztalnak, érthető az az igyekezet, amellyel egyes csoportok a probléma gyökeres megoldására törekednek. Hiába vártuk a „szűrőberendezésekbe” fektetett milliók jótékony hatását, csak az ígéretekkel maradtunk. És a mindennapos füsttel. A gyár pedig egy ideiglenes működési engedéllyel, amelyet éppen a „mi” miniszterünktől kapott meg. Ingyen és bérmentve. A törvényes szennyezéshez, az alábbiak szerint: a profit a tulajdonosoké, a profitadó az államé, a büntetésekből származó bevétel pedig a hatóságoké. Ami pedig még hátra marad, vagyis a törvény által kiszabott határértékeket lényegesen meghaladó környezeti ártalom, az mind-mind a miénk.

És tényleg jó kampánytéma ez a bűz. „Népszavaztassuk” meg a bezáratását, majd tárjuk szét karjainkat, és sóhajtsunk fel, hogy: „Jaj, ezek a rendelkezések nem törvényesek. Pedig mi minden tőlünk telhetőt megtettünk”. Úgy tűnik, mindegyik érdekelt fél fel akarja használni ezt a „büdös kérdést” a tömegek manipulálására, és most hirtelen nagyon zavaró lett számukra ez a több évtizedes probléma. Az egyik napról a másikra megtáltosodó civilek mögött fellelhető bizonyos politikai körök befolyása, például a helyi önkormányzat részéről. Eléggé átlátszóak az összefüggések. Véletlenek nincsenek. Ennek ellenére, a „jobb későn, mint soha” közmondást úgy is parafrazálhatnánk, hogy „jobb a választási kampány idején, mint soha”. Bár lenne valamilyen „érezhető” eredménye is ennek a nagy dobverésnek!

A másik oldalon viszont olyan „agyament” reakcióknak lehetünk tanúi, amelyben az említett érdekkörökkel ellentétben álló helyi vállalkozók, politikusok vagy civilek a szennyező kombinát mellett érvelnek. Párhuzamot vonnak az ammónia, valamint a kipufogógázak és a szeméttelepek szennyezése között. Mintha ez utóbbiakkal való foglalkozás az előbbinél is fontosabb lenne. Sőt, még azt is elmagyarázzák a bezáratást követelők által megfogalmazott kényelmetlen kérdésekre, hogy a svájci tulajdonosokkal folytatott üzleti kapcsolataiknak semmiféle befolyásoló hatása sincsen. Ha valóban így áll a helyzet, akkor nyugodtan kijelenthetjük, hogy az ammónia az agyat is károsítja, nem csak a légzőszerveket. Nálunk különösképpen.

Share Button
Ennyien olvasták: 1232

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.