Központ
2020. november 23. hétfő, Kelemen, Klementina

Az élet megy tovább

Központ május 18, 2012 Vélemény

Ferenc ZsomborAz élet megy tovább  

A civilizációs fejlődés nagyon sokféle nehézséget küszöbölt ki a modern ember életéből. Ma már inkább a gépek és az irodák, nem pedig a föld rabszolgái vagyunk. A lakosság nagyobb része önként vállalta ezt az új életformát, mert rövid idő alatt kényelmesebb mindennapokra, fogyasztói élvezetekre és jobb életszínvonalra tehetett szert. Sokan vitatják ennek a természetellenes állapotnak a létjogosultságát, hiszen az ember, mint biológiai lény, nem a maihoz hasonló életkörülményekre volt „teremtve”.

 

A látszólagos előnyök pillanatnyi illúziója az egész emberiségre leselkedő veszélyeket hordozhat magában. Az egészségügyi védőháló tehetetlenné válhat például akkor, amikor egy új és ismeretlen járvány kontinenseken átívelő, félelmetes gyorsaságú, ellenőrizhetetlen terjedésével van dolgunk.

A mi életünket is a begyepesedett gazdasági, szociális és társadalmi rendszerek vették hatalmukba. A legtöbb esetben gondolkodás nélkül követjük a betanult szokásokat és hagyományokat, attól függetlenül, hogy milyen előnyök vagy hátrányok származhatnak belőlük. El kell fogadnunk, hogy egy közösség, egy város, egy ország és egy unió tagjai vagyunk. Ebből kifolyólag nem csak a jogok illetnek meg bennünket, hanem az adófizetés, a közrend fenntartása, és a mindenkori szabályok betartása is. A romániai magyar közösség szoros összefüggésben áll a román és a magyar állammal, valamint az Európai Unióval, de a globalizációnak köszönhetően a világszintű makrogazdasági változásokkal is. Az egyszerű embernek szinte semmilyen beleszólása sincs a körülötte zajló folyamatokba, kivéve azt a (látszólagos) joggyakorlatot, amikor él a választás lehetőségével.

Gyakorlatilag miben vagyunk, és mi között választhatunk? A mi közösségünk gazdasági helyzete jóval rosszabb az országos átlagénál. Románia a gyorsuló hanyatlás jeleit mutatja (a korábbi befektetők menteni próbálták a pénzüket, aminek következtében a mélypontra jutott a lej). Magyarország még az eddiginél is nehezebb gazdasági helyzetben van (többek között még a telefonálást is megadózzák). Az Európai Unió már csak a (görög, spanyol, portugál, stb.) megsegítő csomagokról és a különválásról tud tárgyalni, az euró pedig szintén mélypontra jutott a többi valutával szemben.

Az erdélyi magyar közösséget egyre inkább a belső harcok jellemzik (egyre több párt jön létre, egyre kevesebb támogatóval). Az RMDSZ-t megfosztották a kormányzás kegyeitől, pedig nagy szükségük lett volna azokra az előjogokra, amelyek még javíthattak volna a hatalommal való visszaélésüknek köszönhető rossz megítélésükön. Így viszont egy vérszegény kampány elé néznek. Az MPP olyan elszántan vág neki a választásoknak, mint akin látszik, hogy ez az utolsó kártyája, és nincs veszítenivalója. Ha most nem érnek el figyelemreméltó eredményeket, akkor többé soha. Az EMNP vezetői dzsentrik módjára állnak a közéleti feladatokhoz, mintha nem is az számítana, hogy milyen eredményeket érnek el, hanem csak az, hogy ott legyenek a szavazólapon és legyen amiről beszámolniuk a pártalapítást anyagilag is támogatóknak. Folyik mindez egymás ellenében, a bejutási esélyek csökkentésével. Bármilyen eredmények is születnek majd a választásokon, az élet megy tovább.


Share Button
Ennyien olvasták: 498

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.