Központ
2020. november 27. péntek, Virgil

Az RMDSZ erős embere

Központ szeptember 5, 2012 Vélemény

LaciAz RMDSZ erős embere

Borbély Lászlót már hosszú évek óta úgy emlegetik, mint az RMDSZ erős emberét. Hogy mitől és mennyire erős, azt nem tudjuk, de az tagadhatatlan: manapság ő a szervezet egyik   legbefolyásosabb politikusa. És ő ezzel a befolyásával, hatalmával rendszerint él is. Olykor pedig visszaél. Talán még emlékeznek arra, amikor az RMDSZ legutóbbi tisztújító kongresszusán „üzent” a magyarországi kormánynak és kormánypártnak, pökhendi módon kioktatva a Fideszt, s felszólítva, ne próbáljon tanácsot adni a hogyan s mikéntre, mert a legjobban az RMDSZ tudja, mi kell az erdélyi magyarságnak…

Ezek szerint nem kell sem autonómia, sem önálló állami magyar egyetem, sem magyar tanszék a MOGYE-n, sem Kossuth utca Vásárhelyen, de még egy magyar vonatkozású köztéri szobor sem a főtéren… Ha rajtuk múlik, a magyar állampolgárság felvételére sem lenne lehetőségük a történelem szeszélye folytán a határon kívül rekedteknek.

Az ügy, amelynek kapcsán Borbély mentelmi jogának megvonását kérik a Képviselőháztól, jelentéktelennek tűnik. Maga a felmerült pénzösszeg, 20 ezer eurócska – az mi egy nagyhatalmú kormánytag számára? – sem tűnik nagynak, legalábbis nagyságrenddel kisebb, mint amekkora pénzekről általában szó van a hasonló korrupciós történetekben. Ha jól belegondolunk, az egészet csak figyelmeztetésként szellőztették meg, talán csak jelzésként, hogy van még más is a sifonérban, jó lesz tehát „konformálódni”, az elvárások szerint nyilatkozgatni, s főleg tenni a magas minisztériumban. Hogy miben zavarhatta az akkor még hivatalban lévő miniszter úr a magasabb érdekeket? Hát, ha csak Verespatakot említjük, akkor máris helyben vagyunk, hisz akkoriban PDL-s kormánykörök igen szerették volna már sínen látni a bányaprojektet, csak az RMDSZ egyes politikusai tiltakoztak, tiltakozgattak, egyesek nagyhangon, mások kizárólag a látszat kedvéért, úgy fél szájjal… Aztán ott volt az ország területi-közigazgatási átszervezése, amelynek az államelnöki elképzelés szerinti változata ellen szóltak az RMDSZ-es politikusok, köztük a duzzadó önbizalommal nyilatkozgató Borbély. Talán nem járunk messze az igazságtól, ha azt feltételezzük, ennek az ellenkezésnek a letörését volt hivatott szolgálni a sajtóban azonnal megszellőztetett korrupciós ügy.

Borbély talán legnagyobb „bűne”, vagy mondjuk azt: a jóra való restség tagadhatatlan bizonyítéka az a mód, ahogyan a város és környéke légterét és talaját évtizedek óta szennyező vegyi kombinát ügyét kezelte. A szaktárca élére történt kinevezésekor még fenyegetőzött, a környezetvédelmi előírások szigorú betartatásáról szólt, s szigorú felelősségre vonásról, akár a kombinát bezárásáról vizionált. A nagyhangú, fenyegetőző kijelentések megismétlődtek mindannyiszor, ahányszor gazdát cserélt az Azomaros. Aztán hirtelen csend lett, a vegyi üzem pedig füstölgött zavartalanul… Sokan összefüggést vélnek felfedezni a miniszteri dörgedelmek, illetve fenyegetések következmények nélkül maradása, illetve a cég által a város kosárlabdacsapatának nyújtott jelentős anyagi támogatások között.

Tény, hogy a kombinát esetében Borbélynak nem sikerült bizonyítania, ki az ember a gáton. Pedig ezt igencsak honorálta volna a város lakossága… Ezzel szemben erős ember mivoltát azzal demonstrálta, hogy az őszi parlamenti választásokon nem abban a vásárhelyi választókerületben indul, amelyben négy éve, s amelyben győzelme bizonytalanná vált, hanem a szinte színtiszta magyar lakosságú Nyárád és Kis-Küküllő mentiben. Nagyon fontos lehet számára az a parlamenti mandátum… Kérdés: mit szólnak ehhez a választópolgárok?


Share Button
Ennyien olvasták: 426

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.