Központ
2020. december 05. szombat, Vilma

Az RMDSZ esete Vass Leventével

Központ április 17, 2014 Vélemény

MORGÓ

Az RMDSZ esete Vass Leventével

Közismert, kormánybalépésekor 14 államtitkári vagy azzal egyenrangú vezetői pozíciót ígértek az RMDSZ-nek. Köztük az Egészségügyi Minisztérium államtitkári tisztségét, amelyre Vass Leventét jelölték. A kinevezések rendre meg is érkeztek, kivéve a Vassé. Valahogy nem lep meg az eset. Az előzmények ismeretében különösen nem.

 

Emlékezhetnek még – bár a választói memória meglehetősen véges –, hogy 2012-ben Vass polgármester-jelöltsége körül már-már megvalósulni látszott a magyar összefogás, ami az eséllyel való indulás előfeltétele. Az utolsó pillanatban az RMDSZ mégis úgy döntött, hogy az esélytelen Frunda Györgyöt indítja a hivatalban lévő Florea versenytársaként. Gyaníthatóan ez volt – magyarán: a kudarc tudatos vállalása! – a feltétele annak, hogy Frunda szenátorjelöltként indulhasson. Úgy tűnt, az RMDSZ vezető köreiben megijedtek a lehetőségtől, hogy esetleg nyerhetnek, s inkább választották a kulisszák mögötti egyezkedések, az elvtelen háttéralkuk folytatását. Erre az időre datálható a kettejük közötti viszony végleges megromlása is. Ezt látszik alátámasztani az is, hogy Frunda szerint Vass azt kérte volna az RMDSZ-től, hogy veresége esetén szenátorjelöltként indulhasson, s nem akárhol, hanem nyerhető körzetben. Olyan pedig, a Markó Béláén kívül, köztudomásúlag csak egy volt, amelyben Frunda indult. Igaz, végül sikertelenül.

Ezt követően Vass ellen valóságos hajsza indult szakmai téren is, amelynek főszereplője kórházbeli feljebbvalója, dr. Mártha Orsolya, az ex-szenátor felesége volt. A történet ismerős: Vasst szabályszerűen „kicsinálták”, az esettől feltételezhetően nem volt idegen maga Frunda sem. Előbb úgy szervezték át a kegyvesztett rivális által vezetett urológiai osztályt, hogy az a feleség irányítása alá kerüljön, majd a „vetélytárs” elveszítette állását is.

A történet azonban korántsem ért véget. Mint ismeretes, az RMDSZ kormányralépésekor a „szövetségnek” osztották az Egészségügyi Minisztérium államtitkári posztját is, amire a Maros megyei szervezet döntése alapján Vass Leventét jelölték. Csakhogy azóta is késik a kinevezése. Egyesek szerint esély sincs rá, hogy megtörténjék. Tán nem pusztán szóbeszéd, hogy a háttérben ismét csak Frunda áll, aki a miniszterelnök személyi tanácsadójaként igyekszik mindenáron megakadályozni ellenfele kinevezését.

A jelek szerint Vass Leventét az RMDSZ sem lenyelni, sem kiköpni nem tudja. Bárhogyan is záruljon az ügy, az igencsak árulkodni fog a „szövetségben”, különösen a Maros megyei, vásárhelyi szervezetekben uralkodó állapotokról. Ha netán mégiscsak megtörténik a kinevezés, az azt jelentheti majd, hogy az „öregek” veszítettek befolyásukból, hogy van némi remény a megújulásra; ha viszont elmarad, akkor arról, hogy minden tisztújítás, fiatalítás ellenére továbbra is a Markó-Borbély-Frunda-Kelemen négyes akarata érvényesül, változatlanul ők osztják az észt. Ahogyan a jól fizető tisztségeket is.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 330

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.