Központ
2019. június 16. vasárnap, Jusztin

Az RMDSZ főbűne 

Szentgyörgyi László augusztus 25, 2017 Vélemény

VÉLEMÉNYEM SZERINT

Jóérzésű ember csak kapkodja a fejét, nem hisz a szemének-fülének, amikor látja-hallja, tapasztalja a Gyulafehérvári Nagygyűlés jövő évi centenáriuma kapcsán egyre fokozódó magyargyűlöletet. Amit hathatós médiasegédlettel, sőt, magukat mértékadó közéleti személyiségeknek tartó figurák aktív hozzájárulásával csak tovább habosítanak. Lásd legutóbb Kelemen Hunor RMDSZ-elnöknek a centenárium kapcsán kifejtett véleményét, hogy „az erdélyi magyarság nem tudja és nem fogja ünnepelni 1918-at”.

Gyakorlatilag ott tartunk, hogy a Babeş-Bolyai Tudományegyetem rektoraként magyargyűlöletet hintő Ioan Aurel Pop kolozsvári történész, a román kulturális élet jelentős személyiségének számító Andrei Pleșu író, esztéta, volt kultuszminiszter, valamint a sovénnacionalista eszméket propagáló hírtelevíziókban ripacskodó Alexandru Cumpănașu, a ki tudja, honnan „emanálódott” NGO-aktivista, akik a román társadalmat foglalkoztató legfőbb kérdésekben gyakorlatilag sohasem osztják egymás véleményét, a magyarkérdésben ugyanazt vallják. Mármint, hogy húzzuk meg magunkat!

Mielőtt bárki is azzal vádolhatna, hogy magam is a Kelemen Hunor idézett kijelentése, valamint a Pleșunak címzett –A levegő, a magyarok és Pleșu úr Adevărul, augusztus 17. replikája előtt hasraesőkhöz csatlakoznék, sietek megjegyezni: hitelesebbnek tűnne az RMDSZ elnökének viselkedése, ha korábban helyezkedett volna ilyen határozott álláspontra – lett volna erre alkalma bőven, amióta a politikára adta a fejét -, s nem csak a Gyulafehérvári Nagygyűlés kapcsán… Arra is módfelett kíváncsi lennék: ha most éppen a kormánykoalíció tagja az RMDSZ, elnöke akkor is ilyen tökösen viselkedne?

Ha mérlegelnem kellene az RMDSZ legfőbb bűneit – az biztos, bőven lenne mit! -,akkor a kormányzati szerep folytonos erőltetését a legsúlyosabbak közé sorolnám. Hogyan fordulhatna nemzetközi fórumokhoz a kisebbségi jogok megsértése miatt egy olyan szervezet, amely hatalmon van, amelynek tagjai a kormányzásban is részt vesznek? Az önálló külpolitizálás lehetőségének feladása nagyobb kárt okozott a magyar közösségnek, mint a román sovénnacionalzmus jegyében fogant megannyi kormányzati intézkedés.

Azzal pedig, hogy a kormányzás bűvöletében az RMDSZ folyamatosan kerülte a kényes témákat, bizony hozzájárult ahhoz, hogy sokan sokáig abban a tévhitben élhettek, hogy Romániában konszolidálódott a demokrácia, az etnikai konfliktusok pedig, ha nem is oldódtak meg végérvényesen, de békésen rendezhetők. A következmény lehangoló: az erdélyi magyarságból kiveszett az éberség, a veszélyérzet, az önfenntartási ösztön.

És ezen az sem változtat, ha most az RMDSZ elnöke kikéri magának, hogy bárki is – legyen az akár Andrei Pleșu- Hunorként emlegesse. Véleményem szerint.

Share Button
Ennyien olvasták: 1951

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.