Központ
2018. január 16. kedd, Gusztáv
Jórészt felhős
Kedd
Jórészt felhős
Eső
Szerda
Eső
Helyenként felhős
Csütörtök
Helyenként felhős

Az RMDSZ főbűne 

Szentgyörgyi László augusztus 25, 2017 Vélemény

VÉLEMÉNYEM SZERINT

Jóérzésű ember csak kapkodja a fejét, nem hisz a szemének-fülének, amikor látja-hallja, tapasztalja a Gyulafehérvári Nagygyűlés jövő évi centenáriuma kapcsán egyre fokozódó magyargyűlöletet. Amit hathatós médiasegédlettel, sőt, magukat mértékadó közéleti személyiségeknek tartó figurák aktív hozzájárulásával csak tovább habosítanak. Lásd legutóbb Kelemen Hunor RMDSZ-elnöknek a centenárium kapcsán kifejtett véleményét, hogy „az erdélyi magyarság nem tudja és nem fogja ünnepelni 1918-at”.

Gyakorlatilag ott tartunk, hogy a Babeş-Bolyai Tudományegyetem rektoraként magyargyűlöletet hintő Ioan Aurel Pop kolozsvári történész, a román kulturális élet jelentős személyiségének számító Andrei Pleșu író, esztéta, volt kultuszminiszter, valamint a sovénnacionalista eszméket propagáló hírtelevíziókban ripacskodó Alexandru Cumpănașu, a ki tudja, honnan „emanálódott” NGO-aktivista, akik a román társadalmat foglalkoztató legfőbb kérdésekben gyakorlatilag sohasem osztják egymás véleményét, a magyarkérdésben ugyanazt vallják. Mármint, hogy húzzuk meg magunkat!

Mielőtt bárki is azzal vádolhatna, hogy magam is a Kelemen Hunor idézett kijelentése, valamint a Pleșunak címzett –A levegő, a magyarok és Pleșu úr Adevărul, augusztus 17. replikája előtt hasraesőkhöz csatlakoznék, sietek megjegyezni: hitelesebbnek tűnne az RMDSZ elnökének viselkedése, ha korábban helyezkedett volna ilyen határozott álláspontra – lett volna erre alkalma bőven, amióta a politikára adta a fejét -, s nem csak a Gyulafehérvári Nagygyűlés kapcsán… Arra is módfelett kíváncsi lennék: ha most éppen a kormánykoalíció tagja az RMDSZ, elnöke akkor is ilyen tökösen viselkedne?

Ha mérlegelnem kellene az RMDSZ legfőbb bűneit – az biztos, bőven lenne mit! -,akkor a kormányzati szerep folytonos erőltetését a legsúlyosabbak közé sorolnám. Hogyan fordulhatna nemzetközi fórumokhoz a kisebbségi jogok megsértése miatt egy olyan szervezet, amely hatalmon van, amelynek tagjai a kormányzásban is részt vesznek? Az önálló külpolitizálás lehetőségének feladása nagyobb kárt okozott a magyar közösségnek, mint a román sovénnacionalzmus jegyében fogant megannyi kormányzati intézkedés.

Azzal pedig, hogy a kormányzás bűvöletében az RMDSZ folyamatosan kerülte a kényes témákat, bizony hozzájárult ahhoz, hogy sokan sokáig abban a tévhitben élhettek, hogy Romániában konszolidálódott a demokrácia, az etnikai konfliktusok pedig, ha nem is oldódtak meg végérvényesen, de békésen rendezhetők. A következmény lehangoló: az erdélyi magyarságból kiveszett az éberség, a veszélyérzet, az önfenntartási ösztön.

És ezen az sem változtat, ha most az RMDSZ elnöke kikéri magának, hogy bárki is – legyen az akár Andrei Pleșu- Hunorként emlegesse. Véleményem szerint.

Share Button
Ennyien olvasták: 1596

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.