Központ
2020. június 05. péntek, Fatime, Fatima

Az RMDSZ talanítása

Szentgyörgyi László január 26, 2017 Vélemény

VÉLEMÉNYEM SZERINT

A tavaly nyári helyhatósági választások óta jól érzékelhetően felgyorsultak az események az RMDSZ háza táján. Az eltelt félév alatt bekövetkezett változások alapján ugyan még nem eldönthető, hogy már az utóbbi kongresszuson meghirdetett újratervezés jeleként kell-e értékelnünk azokat, vagy mindössze a belső leszámolások, hatalmi harcok részeként. Mindenesetre az egyre világosabb, hogy valamiféle átrendeződésnek, a belső hatalmi súlypontok eltolódásának lehetünk tanúi. Hogy mindez valamiféle belső meggyőződésből fakadó elhatározás, vagy csupán a politikai lépéskényszer következménye, rövidesen kiderül.

Minden jel arra mutat, hogy a Markó utáni korszak – a 2011. február 26-tól, Kelemen Hunor elnökké választásától számított lassú átmenetet követően – csak most, a decemberi parlamenti választások után kezdődött el az RMDSZ-ben. Elnökké választásától a közelmúltig, pontosabban Markó teljes háttérbe vonulásáig, Kelemen csak amolyan stróman szerepet játszott, legalábbis az erdélyi magyarok többségének értelmezése szerint. Az RMDSZ által követett politikai irányvonal – Domokos és Markó elnöksége idején egyaránt – egyenes pályát írt le, most viszont megtörni látszik. Kelemen váratlan kiállása a Fidesz külpolitikai stratégiájába illeszkedő migrációellenes referenduma mellett már előrevetítette, hogy fordulópont következhet be az RMDSZ-nek az anyaországi politikai erőkkel kialakított viszonyrendszerében.

A parlamenti választások szinte másnapján – a kielégítő magyarázatra, a hihető indokokra azóta is várunk – lemondott az ügyvezető elnök. Arról a figuráról van szó, aki az RMDSZ-ben a „szövetségi” megmondóember szerepét vitte, s aki a legharciasabb kritikusa volt a Fidesznek, s ebből következően elkötelezettje a magyarországi balliberális pártokkal ápolt jó viszonynak. Szintén múlt év végi történet, hogy megszűnt az elkötelezetten balliberális hetilap internetes maradéka, a másik hasonló elkötelezettségű, korábban nyomtatott napilapként érdektelenségbe fulladó portál pedig megvált néhány Fidesz-barátnak aligha mondható munkatársától.

A „talanítás” felsorolt esetei azt a feltételezést látszanak alátámasztani, hogy a Markó-vonal végképp háttérbe szorul, hogy Kelemen, hat esztendei átmenet után, most kizárólagos ellenőrzése alá vonja a szövetséget. A nagy kérdés, amelyre sokan várják a választ: merre kormányozza majd Kelemen az RMDSZ viharvert hajóját?

Share Button
Ennyien olvasták: 895

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.