Központ
2017. november 23. csütörtök, Kelemen, Klementina
Helyenként felhős
Ma
Helyenként felhős
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Helyenként felhős
Szombat
Helyenként felhős

Az újabb kudarc lehetséges okairól

Szentgyörgyi László június 9, 2016 Vélemény

Választások után megszokott, hogy a pártok – főleg a kisebb-nagyobb jelentőségű döntéshozóik – értelmezni próbálják a történteket. Ilyenkor ki-ki relativizálni próbálja az eredményeket, úgy beállítani, hogy végeredményben győztesként került ki a megmérettetésből. Teszik ezt annak ellenére, hogy a számok nem ezt tükrözik.

emnp

Azt próbáltuk felleltározni, Marosvásárhely esetében mit tükröznek a számok, és azok a történések, amik ehhez az eredményhez – ismerjük be: az újabb kudarchoz! – vezettek.

Vegyük a számokat: a polgármesterjelöltre, Soós Zoltánra leadott 25 ezer szavazat – azon túl, hogy kevés volt a győzelemhez –, azt bizonyítja, hogy a mozgósítás nem sikerült, a mintegy 60 ezres vásárhelyi magyarság lélekszámát tekintve messze elmaradt a várakozásoktól. És ezen a tényen semmiféle sikerpropaganda nem változtat.

Talán, ha az előválasztás megszervezésekor nem ragaszkodnak az előzetes regisztrációhoz, nagyobb lett volna az érdeklődés az akció iránt. Ennek következményeként pedig a vasárnap urnák elé járulók száma is.

Az előválasztáson kellett volna dönteni a tanácsosjelöltek, ha nem is személyéről, de a sorrendjéről mindenképpen. És a közös, hárompárti jelöltlista indításának lehetőségéről sem kellett volna –a „szövetségi” elnök lecsózása sokakat kiábrándított, s nem a szerb eledelből – lemondani: most, tekintve a Néppártra leadott 2400 voksot, akár a tanácsi többség visszaszerzését is ünnepelhetnénk.

Tisztázandók a néppárti vezetők – Portik Vilmos és Jakab István –„dezertálásának” körülményei is. Négyesztendei semmittevést – mert pártépítésről, aktív pártéletről nem lehet beszélni a Néppárt esetében – nem lehet a mégoly a sikeres Forgatag megszervezésével sem kiváltani. A politikai aprómunkát nem lehet megspórolni. Az a tény pedig, hogy alig lépett ki a Néppártból, máris az RMDSZ tanácsosjelölti listájának második helyére került, sok mindenről árulkodik, s még többet sejtet… A legfőbb kérdés: mikor, s milyen érvekkel, eszközökkel állította az RMDSZ a maga oldalára a rivális párt megyei elnökét?

Azt állítottam, a mozgósítás elégtelenre sikerült. Sőt, mintha egyesek – akarva, akaratlanul – tettek is lépéseket, hogy a Soós kampányáról eltereljék a figyelmet. Éppen az egyik, ha nem a legtehetségesebb vásárhelyi politikus, Vass Levente volt az, aki parlamenti választásokon való indulási szándékának elhamarkodott bejelentésével a független polgármersterjelöltről magára terelte a köz figyelmét. De említhetnénk a Peti András alpolgármester, városi RMDSZ-elnök esetét is, aki annak ellenére van rajta a városi képviselőjelölt-listán, hogy az ANI összeférhetetlenségben vétkesnek találta, ennek következtében három évig minden választott köztisztségtől eltiltották. Aztán ott van a Soós kétes, mert kontraproduktív „függetlenedése”: azzal, hogy ebbe belementek, mintha már mosták is volna kezeiket az RMDSZ-ben, jelezvén: nem az övék – legalábbis nem teljes egészében – a vesztes jelölt.

Konklúzióként: az RMDSZ-ben a legnagyobb – előrelátható következményeit tekintve legsúlyosabb – hibát akkor követik el, ha elmulasszák az őszinte szembenézést önmagukkal. Ilyen esélyük, mint 2016-ban egyhamar nem lesz arra, hogy polgármestert adjanak Vásárhelynek. A következő, 2020-es választásokon a román vetélytárs – merthogy itt még jó ideig etnikai szavazás lesz, afelől ne legyenek kétségeink! –, induljon bármely párt színeiben, jóval több voksot fog gyűjteni, mint idén Florea. Akinek idén a kevés is elegendőnek bizonyult a győzelemhez.

Hát ez a tény jelzi a leginkább Vásárhelyen az RMDSZ népszerűségét, támogatottságát, mozgósító erejét.

Share Button
Ennyien olvasták: 1192

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.