Központ
2017. november 21. kedd, Olivér
Havazás
Ma
Havazás
Eső valószínű
Holnap
Eső valószínű
Derült
Csütörtök
Derült

Bandi esete az ezredesekkel

Szentgyörgyi László április 16, 2016 Vélemény

KRÓNIKA

Várdi Lázár nem készült újságírónak, egyáltalán semminek sem készült. Élte a 80-as évek Romániájának szürke, nyomasztó mindennapjait, sem vágyak, sem álmok nem hajtották, nem űzték. Az önmegevalósítás hamis parancsa nem okozott álmatlan éjszakákat. Egyvalamit azért nagyon szeretett volna: ha megéri a Ceauşescu-rendszer bukását. Az évtized végére aztán ez is megadatott neki.

A focin kívül alig érdekelte valami, fiatalabb korában maga is kergette a labdát, nem is akárhogyan. Edzője szép karriert jósolt neki, de valahogy ez sem jött össze. Egyáltalán semmi sem. Tehetsége még lett volna, de nem volt meg hozzá a szükséges kitartás. Anélkül pedig nem megy semmi, még a fociban sem. Pedig sok mindent megtapasztalhatott, különösen a foci világának visszásságait, gazemberségeit.

Az egykori vásárhelyi nagy csapat játékosállományát zömmel helyi és környékbeli magyar fiatalok alkották, alig volt köztük más vidékről származó. Igen nagy gondot jelentett a csapat vezetőinek, különösen a szakmai stábnak, hogy folyamatosan „egészségtelenek” az etnikai arányok. Ezen úgy próbáltak javítani, hogy – a hadsereghez tartozó klubról lévén szó – a nélkülözhetetlen magyar nemzetiségű focisták mellé sorkatonai szolgálatukat töltő román fiatalokat hoztak, velül töltötték fel a keretet, javítván ezáltal az etnikai arányokon. Mennyire komolyan vették a fentről jövő utasításokat, jól bizonyítja a tény, hogy az ifjúsági csapatok bajnoki mérkőzései előtt a klub vezetői – mindannyian katonatisztek – rendre elkérték a bírói íveket, s alaposan ellenőrizték: etnikai szempontből “kiegyensúlyozott”-e a csapat összeállítása.

És a végére egy, az akkori viszonyokat igen jól illusztráló történet, amelyet Ördögh Attila, az ASA egykori mestere osztott meg vele: Mureşan visszavonulása után a csapatnak gólerős középcsatárra volt szüksége; az edzők előbb Rozsnyaival, majd Gergellyel próbálkoztak, de az ezredesek megakadályozták, hogy újabb magyar játékost igazoljanak. Aztán következett az újabb javaslat: Fanici, akit Maroshévízről csábítottak Vásárhelyre, s akinek a neve is jól hangzott. Az igazán nagy meglepetés akkor érte az ezredeseket, amikor kiderült: Fanici-ban nem Andreit, hanem Andrást tisztelhetik.

Share Button
Ennyien olvasták: 373

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.