Központ
2020. április 07. kedd, Herman

Bankjegyek a melltartóban

Központ július 4, 2013 Vélemény

Ferenc ZsomborBankjegyek a melltartóban

Minden eddiginél mélyebbre süllyedt a román tanügyi rendszer. Eddig is tudtuk, hogy – a ritka kivételektől eltekintve – mesterségesen fenntartott, hamis alapokra helyezett látszattevékenység folyik az iskolák falain belül, de az utóbbi években ennek egyre nyilvánvalóbb bizonyítékai kerültek felszínre. Az egyetemek és a főiskolák évtizedek óta futószalagon gyártják a kilátástalan helyzetű diplomás fiatalokat, a középiskolák pedig folyamatosan túl nagy jegyekkel díjazzák az évről évre romló tudásszintet. Mint egy igazi piramisjátékban, itt is eljött a pillanat, amikor már tarthatatlanná vált a helyzet, amikor már nem lehetett a közvéleményt tovább hitegetni, és ki kellett mondani a fájdalmas igazságot, szembe kellett nézni a fiatalok valós helyzetével.

 

Ez a szemléletváltás komoly társadalmi konfliktusokkal jár. Egyik évről a másikra szinte a felére csökkent az érettségi diplomára alkalmas tudású fiatalok száma, felszínre kerültek az addig jól elrejtett rendszerhibák. A felkészületlen, érettségi előtt álló fiatalokat ez annyira váratlanul érte, hogy önként lemondtak a megmérettetésükről, és a tanulás helyett inkább a megfutamodást választották. A kormány intézkedései az elvárásokkal ellentétes következményekkel jártak, és ezáltal tovább fokozódott a probléma. A diákok tudásszintje nagyjából állandó maradt, de lényegesen lecsökkent a „piramisjáték áldozatainak” a száma. Az egyetemek kiürültek, és tovább hanyatlott az addig sem túl erős tanulási kedv. Az írás-olvasást addig csak mímelő diákok – a szüleik támogató vagy magatehetetlen felügyelete mellett – végleg hátat fordítottak az iskolának, a gombamód szaporodó felsőfokú tanintézmények pedig a hanyatlás útjára léptek, és ez a folyamat egyre nagyobb méreteket ölt.

A tanügyi rendszerben eluralkodó hálátlan állapotok mára „kamatostól” meghozták a gyümölcsüket. A pályakezdő fiatalok nagy ívben elkerülték a tanári pályát, és a jobb megélhetéssel kecsegtető divatos szakmák fele fordultak. Ezáltal egy olyan önfenntartó társadalmi probléma alakult ki, amelynek a megoldása akár évtizedekig is eltarthat. Még azt sem lehet tudni, hogy elérkeztünk-e a legmélyebb pontra, vagy lesz ez még rosszabb is?

A nehéz anyagi körülmények között élő tanárok, mindennapos megterhelő munkájuk mellett, még a politikailag támogatott igazgatóiknak és tanfelügyelőiknek is ki vannak szolgáltatva, és emiatt képtelenek megfelelni a társadalmi elvárásoknak. Nem mernek hangot adni az igazságérzetüknek, ha például egy jogos szülői felháborodás, egy nyelvi diszkrimináció, vagy egy szakmai visszaélés esete áll fenn, és már kiskoruktól kezdődően elfojtják a gyermekek egészséges öntudatát és a társadalomba vetett hitét. Minden bizonnyal vannak dicséretes kivételek, és az iskolarendszer sok jót is hoz a gyermekeink életébe, de a helyzet súlyosságát mi sem jelzi jobban, mint az idei érettségi vizsgán a melltartókba rejtett bankjegyek.


Share Button
Ennyien olvasták: 375

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.