Központ
2020. augusztus 03. hétfő, Hermina

Bányászmunka

Központ május 23, 2013 Vélemény

Bányászmunka
level

Nem egyszer hallottam olyan véleményt, miszerint a tanárok igen szép fizetést kapnak, ahhoz képest, hogy milyen keveset dolgoznak. Akik így vélekednek, egészen biztos, hogy soha nem tekintettek mélyebben bele a pedagógusok életébe. Összehasonlíthatnám az oktatót a bányásszal is, aki fáradságos munkával fejti a kőzeteket a föld mélyében, hogy aztán azokból valami értékes épüljön. A bányászt nem igazán dicsérik meg, munkáját sem látni, mert a föld alatt tevékenykedik, de ha valami drágakövet sikerül a felszínre hoznia, akkor annak mindenki csodájára jár. Az iskolában a „drágakövek” napról napra csiszolódnak, fényesebbé válnak. Vannak olyan „kőzeteink” is, amelyekből nem lesz drágakő, mert a természet erői nem úgy hatottak rá. Ezekből értékes építőkőzetek lesznek.

Azt mondják, mindenki magából indul ki, ezért én is csak arról tudok beszámolni, ami nálunk, a mi „bányánkban” történik. Büszkén mondhatom el, hogy a második

félévben még több tevékenység zajlott, mint az elsőben, és már azt tervezzük, miket fogunk a következő tanévben megvalósítani. Egy közösség munkája akkor látványos és eredményes, ha együtt, egymást segítve dolgozunk. Nálunk a pedagógusok együtt, a diákok segítségével szerveznek, terveznek. Működik a kommunikáció. Működik a csapatmunka. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a tavaszi ünnepi eseménysorozatunk: testvériskolás találkozás, kirándulások, versenyek, fotókiállítás, aktív polgári tevékenységek és még lehetne sorolni.

A diákok képviselőivel rendszeresen tartunk gyűléseket, megbeszéljük a problémákat, terveket szövünk közösen, és megbeszéljük azok megvalósítását. Egy nemrég lezajlott ilyen tevékenység a Föld Napjának a megszervezése volt. Több mint száz diák vett részt ezen a napon különböző tevékenységeken. Szakelőadót hívtunk meg, aki a környezettudatos viselkedésről, újrahasznosításról beszélt, szemetet gyűjtöttünk az iskola körüli területeken, szórólapokat osztogattunk, amelyek által a környezet védelmének fontosságára hívtuk fel a figyelmet, végül villámcsődülettel zártuk a napot. A rendezvényünk sikerességét a Communitas Alapítvány anyagi támogatása tette lehetségessé.

A közelgő gyereknapot rendhagyó módon ünnepeljük. A következő napokban horgászni megyünk a gyerekekkel egy környező tóhoz, ugyancsak a diákok kívánságára, majd sorra kerül a már hagyománnyá vált tanár-diák mérkőzés: futballban és kosárlabdában mérik össze a nebulók és pedagógusok a tudásukat.

Nemrég felszereltük az iskola bejáratához a biciklitartókat, amelynek következtében elözönlötték a kerékpárral érkező diákok az iskolát. Az ehhez szükséges összeget a gyerekek teremtették elő az Őszi Ünnepély alkalmával (Oktoberfest), amikor saját készítésű termékeket árusítottak az udvaron.

Van olyan osztály, amely nem elégedett meg az egyszínű falakkal az osztályteremben, ezért tett róla, hogy színesebb legyen: a hatodikosok falán büszkén virít a világ politikai térképe, saját kezűleg felrajzolva és kifestve, az elkövetkezendő hetekben pedig a világegyetem egyes alkotóelemei is felkerülnek majd a mennyezetre.

Nincs olyan nap, amikor ne születne valamilyen ötlet a diákok vagy tanárok részéről, nincs olyan hét, amikor ne zajlana valamilyen esemény az iskolánkban. Fárasztó, de gyümölcsöző munka ez. A termései pedig a diákjaink mosolygós jó kedve.

Körtesi Sándor, A marosvásárhelyi 7-es Számú Általános Iskola oktatója


Share Button
Ennyien olvasták: 496

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.