Központ
2020. október 23. péntek, Gyöngyi

Barlang(fu)turizmus

Központ január 20, 2012 Vélemény

Molnar_TiborBarlang(fu)turizmus

(Egyszerű vagy, mint egy barlangrajz.)

Két barlangot tenne használhatóvá turisták számára a megyei önkormányzat a megyében található közel 200 geológiai képződmény közül; a szükséges munkálatok költségeit uniós pénzalapokból fedeznék. Lokodi Edit Emőke, a Maros Megyei Tanács elnöke úgy nyilatkozott, a barlangok turisták előtt való megnyitása eléggé hosszas folyamat lesz, de egy elkövetkező projektet testesít meg, a megye turizmusának fejlesztése érdekében.

De nem ám holmi közönséges odúkról vagyon szó: ezek a barlangok a vulkanikus kőzetrétegben keletkeztek, és a Keleti Kárpátok vulkánjainak működésére vezethetők vissza – a láva belepte az akkori erdőségeket, idővel pedig a víz kimosta a lávával beburkolt fák törzseit, teret hagyva a barlangoknak. Mert a láva mind vagánykodhat, azért a víz az úr!

Nos, egy profi barlangász vagy grottaszaki számára bizonyára evidens, mit jelent „turisták számára használhatóvá tenni” egy barlangot, laikus fejjel viszont elképzelni is bajos. Fotocellás ajtóval és mozgójárdával látják el a barlangfolyosót, és kicsempézik a falait? Légkondit szerelnek bele, esetleg – büdösbarlang esetében – beültetik illatos rózsa- és rezedabokrokkal? Hangulatvilágítás, padlófűtés, szellemvasút meg ilyenek? Szerződtetnek a Himalájából néhány leszázalékolt jetit, hogy ingergazdagabbá tegyék a fílinget az elpuhult kocaturisták számára? Netán felturbózzák egy cseppet a környezetet is, például ébenfa tölgyek odúiba rejtett, 5.1-es hangminőségű madárcsicsergést és térhatású szarvasbőgést sugárzó hangszórókkal? Hozatnak Svájcból néhány vízisízésre alkalmas lejtős tavat? Miért is ne, ha úgyis az EU csengeti ki a rávalót? Kerekeken gördülő ösvényhálózat, forgó tisztás, művulkán, mesterséges vízesés, üveghegy, sziklalift – ezeket sem ártana beleírni a pályázatba.

De miért ne fókuszáljunk első körben inkább a városra? Emlékeznek még az alpolgármester zseniális ötletére, mely szerint Víkend 2 épülne a tudálékos törpéről elnevezett lakónegyedben? Vagy a polgármesterére, aki libegőt (drótkötélpályás felvonót) álmodott a Somi és a Víkendtelep közé? Mert, ha azokat sikerülne tető, illetve Somostető alá hozni, úgy özönlene ide, Flekkenfalvára a turisták és unatkozó milliomosok siserehada a világ minden részéről, hogy még a legfelkapottabb üdülőhelyeket is hetek alatt leköröznénk, Ibizát és a Kanári-szigeteket akár be is ültethetnék pityókával az ott lakók. Aztán a befolyt pénzeket ügyesen reinvesztálnánk, és egyre-másra jelennének meg városunkban az aquaparkok, vidámparkok, multiplexek, wellness központok, luxushotelek, kacsalábon forgó paloták, kamatlábon forgó bankok… Forma 1-es pálya épülne a Vácmányon, Disney World Jedden, és a Poklos-patakot nem betonlapokkal fednék be, hanem márványtömbökkel. Akkora lenne a jólét, hogy taxival járnánk autósmoziba, nektár és méz folyna a csapból, a homokkő járdapiskótákat aranytéglákra cserélnék, és a kölköket limuzinnal hordanánk oviba. Armani öltönyös tanárok pezsgőznének délutánonként a főtéri teraszokon, mahagóni padokon ücsörgő, elhízott nyugdíjasok elefántcsont-fejű sétapálcáikkal fegyelmeznék a virágóra körüli narancs- és pálmafákon ricsajozó nimfapapagájokat és kakadukat, és a hidegvölgyi Máriskók golfütővel kergetnék a purdékat a zongora körül, ha nem akarnák megenni a szarvasgombát és a kaviárt.

Addig is, amíg ezek megvalósulnak, lenne egy javaslatom: dobjunk össze egy kis lóvét, mondjuk fejenként két eurót, és nyissunk még egy állatkertet – mert, hogy lenne kikkel benépesíteni, az már tuti!

Share Button
Ennyien olvasták: 641

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.