Központ
2020. november 29. vasárnap, Taksony

Becsengetés

Központ szeptember 12, 2012 Vélemény

Becsengetés

Laci

Ilyenkor ősszel, a tanévkezdés közeledtekor általában sok szó esik az oktatásról. Hiába na, ez az a terület, amelyhez – akárcsak a futballhoz és a politikához – mindenki ért. Vagy csak úgy gondolja… Ez az a terület – az egészségügy és a kultúra mellett –, amely egy kisebbségben élő nemzeti közösség életét, jövőjét a leginkább befolyásolja. Ezért nem mindegy ki, kik irányítják azokat.  Közhelynek számít, hogy kiművelt emberfőkben van a jövőnk záloga. Egy többségi nemzet létét közvetlenül nem veszélyeztetik az oktatás irányításában elkövetett hibák, egy nemzeti kisebbségét viszont igen. Egyebek mellett ezért is lenne szükség az autonómiára, arra, hogy magunk irányíthassuk a fennmaradásunk szempontjából fontos területeket.

A hivatalos tanévkezdés előtt arról hallani, hogy a régi-új tanügyminiszter asszony jövőtől kétszintes érettségi bevezetését tervezi. Nem tudom, a szakma hogyan értékeli az ötletet. Azt viszont igen, hogy a rendszerváltás óta már sok esetben bebizonyosodott, hogy a megfelelőképpen elő nem készített változtatások többnyire nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, inkább ártottak, mint használtak. Az ma már megszokott, hogy minden új miniszter azt hiszi, vele kezdődik a világ, s igyekszik mindenen változtatni, amit elődei, természetesen hasonló meggondolások alapján, létrehoztak. Végtelen a sora a valóságtól elrugaszkodott ötleteknek, életszerűtlen elképzeléseknek, hibás intézkedéseknek, kivihetetlen törvényeknek. Meg is van az eredménye mindennek: soha ilyen mélyen az oktatás nem volt, mint éppen napjainkban, soha ilyen kevés becsülete nem volt a tudásnak, mint ma. A jelenkori romániai oktatás – de a magyarországi is – futószalagon termeli a félanalfabétákat, az önálló gondolkodásra, döntésre képtelen tömegembereket. Az utóbbi két esztendő érettségi vizsgáin tapasztaltak csak a jéghegy csúcsát jelentik, a baj jóval nagyobb, mint képzelhetjük.

Romániában csalni, lopni nem számít bűnnek, erkölcstelen cselekedetnek, inkább elismeréssel szólnak a tetten értekről, mint elítélőleg. Az ország miniszterelnökét is tetten érték, hogy szellemi tulajdont lopott, de haja szála sem görbült. Valószínűleg az őt tisztára mosó bizottság tagjai között is vannak plagizátorok. Hasonló vádak merültek fel a MOGYE volt és jelenkori rektorával, illetve egyik rektorhelyettesével kapcsolatosan is. Azóta is köszönik, megvannak… Ennyi doktor soha nem nyüzsgött Romániában, mint manapság. Dunát lehetne rekeszteni velük. Nincs is becsülete a tudásnak. A társadalmi érvényesüléshez elég a megfelelő anyagi háttér, kapcsolatrendszer.

Tanévkezdéskor eszünkbe jut – lassan már csak akkor, illetve választási kampányok idején –, miket is követelt egykor az erdélyi magyarság, s joggal: önálló magyar tannyelvű állami tudományegyetemet, önálló magyar tagozatot a MOGYE-n, hogy csak a legfontosabbakat említsem. Mi van meg belőlük? Semmi. De nem jobb a helyzet a vásárhelyi közép- és általános iskolai oktatás terén sem. A városban működő tizennégy általános iskola szinte mindenikét elnevezték már, egyiket sem magyar személyiségről. Kettő van még megkereszteletlen, az egyiket Bernády Györgyről, az építtetőről próbálják elnevezni, egyelőre sikertelenül. A legutóbbi hírek szerint év végére meglesz. Legalábbis ezt ígéri az RMDSZ. Szerintem, ha tanévkezdésig nem sikerül, akkor ebben a tanévben már aligha…


Share Button
Ennyien olvasták: 487

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.