Központ
2017. november 22. szerda, Cecília
Eső valószínű
Ma
Eső valószínű
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Borús
Péntek
Borús

Benevezés után, start előtt

Központ szeptember 25, 2014 Vélemény

MORGÓ

 

Benevezés után, start előtt

Tegnapelőtt, szeptember 23-án éjfélkor lejárt a nevezések határideje, összesen 14-en adták le a novemberi államelnök-választásokon való induláshoz szükséges támogatói aláírásokat. Jelenleg az óvások elbírálása, az aláírások hitelességének vizsgálata van folyamatban. Tehát egyáltalán nem biztos, hogy mind a 14-en ott lesznek a november 2-ai első fordulóban.

A jelöltek névsorát átfutva már első látásra is világos, azok három csoportba sorolhatók: az esélyesekre, a tartalékokra és a futottak még kategóriájához tartozókra.

Egyértelmű, hogy a posztkommunista utódpárt jelöltje, a jelenlegi kormányfő az első forduló legesélyesebbje. Állításom alátámasztásaként elég, ha csak a PSD szervezettségére, beágyazottságára, állandó szavazóinak, mozgósítható támogatóinak tömegére utalok. Szinte biztos, hogy ő lesz a második, döntő menet egyik résztvevője. Feltéve, ha nem kényszerül visszalépni, mert a Băsescu által elindított ügynök-ügy – szerintem ebbe illeszkedik a Turcescu-vallomás is – célkeresztjében jól láthatóan Victor Ponta áll. Az államelnöknek a sajtó nyilvánossága előtt elejtett félszavai egyértelműen erre utalnak.

A másik oldalon az a tét, hogy ki lesz Ponta ellenfele. Ez idő szerint több jelölt is arra számít, hogy bejuthat a második fordulóba. A legesélyesebbnek a keresztény-liberálisok, azaz a PNL-PDL közös jelöltje, Klaus Iohannis tűnik. Feltéve, ha elindulhat. Egyáltalán nem véletlen, hogy a PSD megsürgette összeférhetetlenségi perének lezárását. Igaz ugyan, hogy alapfokon elutasították a vádat, de ki tudja… Ha sikerül elgáncsolni a nagyszebeni polgármestert, akkor a Băsescu-kedvenc Elena Udrea lehet a befutó.

Van egy jelölt, aki a korábban említett három csoport egyikébe sem tartozik: az egykori liberális pártvezér, ex-kormányfő Călin Popescu-Tăriceanu. Őt azért indították a pészédések, pártot is abból a célból gründoltak neki, hogy lehetőleg a liberálisoktól vonjon el voksokat, a vetélytárs esélyeit gyengítse.

A tartalékok közé sorolandó Monica Macovei, a román igazságszolgáltatás képzelt nagyasszonya, megreformálója. Rá Iohannis kibuktatása esetén számítana az úgynevezett keresztény-liberális oldal.

Az utolsó pillanatban felbukkant Teodor Meleşcanu – tegnap még kémfőnök, ma már államelnök-jelölt – igazi sötét lónak számít. Politikusi életútja, karrierdiplomata, illetve titkosszolgálati múltja alapján igazán nem vádolható valamiféle pártszimpátiával. Pontáék tekinthetik ugyan saját emberüknek, de akár a Băsescu-féle elképzelésekbe, forgatókönyvbe is könnyen beilleszthető. Azt suttogják, hogy a kényszerből, illetve külső sugallatra egymással kiegyező két oldal – miután Ponta és Iohannis indulását kölcsönösen megakadályozták – átmeneti időre – 2016-ig – neki szavazna bizalmat, aztán újra négyévenként, a parlamenti választásokkal egyidőben választanának államelnököt. Hát ez tűnik a legmerészebb forgatókönyvnek, de Romániában élünk, ahol köztudottan minden lehetséges. Sőt, annak az ellenkezője is.

A többiek – szám szerint nyolcan – az esélytelenek, a futottak még kategóriájába tartoznak. Beleértve a két magyar jelöltet is. Kelemen Hunor és Szilágyi Zsolt választásokon való részvételének egyetlen haszna: az erdélyi magyar politikai pártok közötti erőviszonyok várt tisztázása.

Share Button
Ennyien olvasták: 281

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.