Központ
2020. november 24. kedd, Emma

Beskatulyázatlanul

Ferencz Zsombor november 13, 2014 Vélemény

rsz_2portre_zsomborA skatulyák védelmet nyújtanak. Télen meleget, nyáron hideget. Megóvnak a fagytól, a vihartól, a napsugaraktól és az esőtől. Skatulyában lenni jó. Szép idő esetén, persze ajánlott egy kis séta, a környék megcsodálása, csontjaink megropogtatása. A közelünkben található értékek felkutatása. A kirándulás azonban ne legyen túl hosszú, mert bármikor érhet bennünket veszély. Olyankor újból vissza kell bújnunk a skatulyánkba, hogy megmeneküljünk a környezeti viszontagságoktól. Az egyik alapvető emberi tulajdonságnak, az óvatosságnak köszönhető, hogy ilyen szokásokkal bírunk. El kell fogadnunk, hogy minket beskatulyáznak, illetve azt is, hogy mi is beskatulyázunk másokat. A megszerzett információk alapján körbehatároljuk, és bizonyos tulajdonságokkal felruházzuk az általunk ismert személyeket. Megjósoljuk a tőlük elvárható reakciókat. Az egyént meghatározó legfontosabb elemek között megtaláljuk a filozófiai nézeteit, vallási és politikai kötődését, valamint nemét, korát, szakmáját, anyagi és társadalmi helyzetét.
A minket körülvevő skatulyák azonban úgy is tekinthetők, mint valami börtönök. Igaz ugyan, hogy védelmeznek és biztonságot nyújtanak, de ugyanakkor szigorúan körbezárnak és kiszámíthatóvá tesznek. Ezáltal pedig manipuláció áldozataivá válhatunk. A szegény embert elvakítja a feléje dobott garas, a hívőt hidegen hagyja a racionális gondolkodás, a párthű személyt pedig bosszantja az alakulatát érintő kritika. Ezzel ellentétben, ha beskatulyázatlanul élünk, nincs ilyen előre gyártott véleményünk, és minden alkalommal a saját, független elménkkel reflektálunk és döntünk. Így sem könnyű az élet, hiszen a szabadságnak ára van, sőt, még rá is fázhatunk erre a skatulyázatlan fény­űzésre. A legtöbb esetben ott áll valamilyen megszorító tényező, amely előírja, hogy mit kell gondolnunk, és hogyan kell cselekednünk. Egy főnök, egy pártelnök, egy dogma vagy a saját kishitűségünk. Ha nem felelünk meg a ránk nehezedő elvárásoknak, ha a társadalmi normákkal ellentétesen cselekszünk, akkor komoly bonyodalmakkal kell szembenéznünk. A szokás pedig hatalom, és megszoktuk, hogy jobb biztonságosan és bezárva élni, mint szabadon, védtelenül, függetlenül.
Ha mérlegre tesszük az előre kiszámítható élet, valamint a meglepetésekkel teli, bizonytalan jövő előnyeit és hátrányait, nehéz egyértelmű döntést hozni. Vannak „alapvető skatulyák”, amelyeket valóban nem szabad elhagyni. Ilyen például a mindennapjaink anyagi feltételeinek a biztosítása vagy az állam törvényeinek a tiszteletben tartása. Ezen túlmenően azonban azokon a területeken, ahol a létünk kockáztatása nélkül is megszerezhető a szabadságérzetünk, érdemes, sőt ajánlott kiszabadulni a börtönből, megszabadulni a fölösleges – főleg ideológiai – kötődésektől, és egy valódibb életet élni, az aktuális politikai, vallási, gazdasági és társadalmi áramlatoktól függetlenül.

Share Button
Ennyien olvasták: 629

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.