Központ
2020. május 30. szombat, Janka, Zsanett

Borneo és Celebesz

Szentgyörgyi László május 5, 2016 Vélemény

Kampányolunk, kampányolunk…

Az amerikai The Weather Channel tévéadóig jutott, hogyan füstölög a marosvásárhelyi Azomures vegyi monstrum. Az időjárásra szakosodott adó egy április 25-én készült YouTube-os felvételt közölt az esetről. A narancssárga, veszélyes nitrátokból és kén-dioxidból álló füst nem mindig látszik, mivel inkább éjjel engedik ki, ám ezúttal nappal sikerült videóra venni.

Talán emlékeznek rá, a tavaly nyári áramkiesés okozott utoljára komoly pánikhangulatot a városban, ami újra a kombinátra terelte a közvélemény figyelmét. Akkor az érintettek – ki-ki a maga sajátos és önző megfontolásából – kényszerét érezték reagálni a helyzetre: a civilek tüntetésen követelték a termelés azonnali beszüntetését, de megszólalt a politikum is. A város polgármestere, Dorin Florea – ne feledjük, végzettségét tekintve orvos – szerint az Azomureş vezetősége nem tesz mást, mint semmibe veszi, hülyíti és főleg mérgezi Marosvásárhely és környéke lakosságát. Korábban a szaktárca vezetőjeként az RMDSZ-es Borbély László is a bezárással fenyegetőzött, aztán rossz nyelvek szerint amint a helyi kosárlabda klub megkapta a várt anyagi támogatást, megszűnt a keménykedés.

Soós Zoltán, az RMDSZ polgármesterjelöltje (vagy kié) egyenesen a kombinát bezárásáról beszélt az előválasztási kampány idején, valamiféle referendumról is szó volt, ha jól emlékszem. Aztán azóta semmi, csak a sűrű  csend. Szinte olyan, mint a kombinát időnkénti sárga füstje. Pedig, ha érdekelné a téma, most kellene ütnie a vasat. A kombinát maga melegítette fel neki. Igaz, amikor a bezárást emlegette, józanul gondolkodó illetékes szakemberek elmondták, arra, hogy környezetvédelmi megfontolásokra hivatkozva esetleg bezárják a kombinátot, nem lehet számítani. Ezt tudnia kellett volna Soósnak is. Szerintem tudta is, csak hát kampány volt…

Mint ahogyan most is az van, de most már élesben. Most már nagyobbat, még megfoghatatlanabbat, számonkérhetetlenebbet kell jelszóként hangoztatni. Például azt, hogy „visszafoglaljuk a várost”.

Igen, ősszel, a parlamenti választásoknak majd azzal a jelszóval vágnak neki, hogy aszongya „Borneo és Celebesz, magyar volt és magyar lesz!”…

Share Button
Ennyien olvasták: 1385

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.