Központ
2020. október 22. csütörtök, Előd

Breaking news

Központ december 6, 2012 Vélemény

Molnar TiborBreaking news

Magyar megfelelője nincs, illetve van: brékingnjúz. Rendkívüli hírek – talán ez áll a legközelebb az angol elnevezéshez, de fölösleges jó magyar szinonima után kutakodni, úgyis érti mindenki. Használatos még a „News alert” kifejezés is, hasonló értelemben. De van-e különbség breaking news és breaking news között? Hát, akad…

A külföldi hírcsatornák – BBC, CNN, Euronews satöbbi – olyankor brékingnjúzolnak, amikor valóban valami rendkívüli dolog történik a nagyvilágban: a megszokottnál jóval gyorsabban és nem az arra rendszeresített helyen landol egy utasszállító gép, durván megbillen egy luxus-óceánjáró, kijelentkezik a pápa, kommandósok kigittelik Osama bin Ládent, egy elmebeteg lemészárol több tucat táborozó kamaszt, vagy egy Sötét Lovag csökkenti a Batman-rajongók számát. A mindmáig number one bréking kétségkívül a 9/11-es terrortámadás, amit csak az tudna überelni, ha kiderülne, hogy Elvis él (de tényleg!), vagy marslakók támadnának meg bennünket – bár utóbbi esetről aligha tudósítanak majd: először bizonyára a kommunikációs csatornáinkat fogják hazavágni.

Kissé más a helyzet a hazai hírtévék (szék)háza táján; egyébként ők se tudták lefordítani – a Realitatea tévén, az RTV-n és az Antena3-on is a Breaking news, illetve a News alert elnevezésekkel operálnak. Csakhogy náluk – a fent említett csatornákkal ellentétben – gyakorlatilag bármi felkerülhet a sárga csíkra, még olyasmik is, amiknek nemhogy különösebb horderejük, de gyakorta még valós hírértékük sincs. Az oké és tényleg brékingnjúz, amikor megbukik a kormány, sürgősségi rendelettel megnyirbálják a közalázottak bérét és a nyugdíjakat, vagy félrelép egy-egy miniszter. Ellenben az talán már kevésbé, hogy megműtötték egy volt focikapus karját (még ha négy tizenegyest hárított is anno zsinórban), megrühesedett Gigi Becali egyik juha, Vadim Tudor levénkurvázta Oana Zavoranu anyját, vagy Elena Udrea új táskát vett.

A román hírtelevíziózás, s ezen belül a brékingnjúzolás csúcsa az volt, amikor a nyáron – mentségükre szóljon: a kovászosuborka-szezon kellős közepén – napokig (hetekig?) a gyilkos medvékről szóltak nemcsak a brékingek, hanem még a stúdióvendéges-észosztós beszélgetések is. Medvéről annyi bőrt a büdös életben nem húztak le! Kezdődött az egész azzal, hogy egy Dambovita megyei, minden bizonnyal latyakrészeg paraszt felrúgta egy éppen málnázó mackó vödrét, aki nem vette jó néven a dolgot, és „anyáddal szórakozzál!”-alapon egy hanyag mancsmozdulattal kijósolta tenyeréből az életvonalat. Igen ám, csakhogy a tapló véletlenül rokonságban állott Rovana Plumb környezetvédelmi és erdészeti miniszter asszonnyal, így őnaccsága közbenjárására azon nyomban nagyszabású, elit kommandós és hőérzékelő kamerával ellátott helikopáteres hajtóvadászat indult a szőrös nagybácsi-killer ellen, s pár óra múlva ki is lőtték – mint utóbb kiderült, egy másikat. De ekkor már nem volt megállás: ha egy csobán – a sziluett és a szag alapján – alkonyatkor medvének vélte esztenához közeledő asszonyát, egy neveletlen medvebocs félhangosan elpurcantotta magát valahol a rengeteg mélyén, vagy egy munkakerülő erdőkerülő Ursus-dobozt talált egy rekettyebokorban, ment is egyből brékingnjúzba. Mindeközben a stúdiókban hemzsegtek a válogatott medveszakértők, maci-etológusok, bocs-behavioristák, bunda-fenomenológusok, mancs-filozófusok és brummológusok, és órákon, napokon keresztül magyarázták azt, amit a székely már évszázadok óta tud: a medve nem játék!

December elseje, Antena3-as bréking (nem vicc): SCANDAL LA COADA DE FASOLE!


Share Button
Ennyien olvasták: 539

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.