Központ
2017. november 23. csütörtök, Kelemen, Klementina
Helyenként felhős
Ma
Helyenként felhős
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Helyenként felhős
Szombat
Helyenként felhős

Calais és ami utána jön…

Központ november 4, 2016 Vélemény

Európa már hosszú hónapok óta megkülönböztetett figyelemmel kíséri a Calais környéki eseményeket, amelyek – bár megosztják a közvéleményt – egyértelmű jelzésként szolgálnak a kialakult állapotok tarthatatlanságáról. A csaknem két év alatt hatalmas méretűvé duzzadt migránstábor nem ok nélkül „nyerte el”a Dzsungel megnevezést. A táborban élők számáról több becslés is napvilágot látott, a legtöbben 6-8 ezer főre tették az itt tanyázók számát, egyesek tízezer főről beszéltek. Az mindenesetre tény, hogy ez az embertömeg áldatlan körülmények között tengette életét, és csak idő kérdése volt, hogy a politikum mikor fog erre reagálni.

A Calais körül kialakult kép rendkívül összetett, ugyanis embere válogatja, ki és hogyan áll hozzá ehhez a kényes kérdéshez. Mert ugye a szolgálatukat teljesítő, hetente egy-két alkalommal ott elhaladó kamionsofőrök nem tapsikoltak örömükben az autópályára felugráló, és sok esetben agresszív viselkedést tanúsító, fenyegető egyének láttán. Valószínű, hogy a szintén Calais-nál szolgálatot teljesítő rendőrök sem szívesen avatkoztak be, ismervén a „vörös kakas meséjére” emlékeztető helyzetet, miszerint úgy is mindegy, holnap kezdődhet minden elölről. A tábor lakói így egyre agresszívabbak (mások szerint egyre „elszántabbak”) lettek, és úgy tűnt, hogy a dzsungel törvénye lesz a nyerő továbbra is, amikor egy szép napon fordult a kocka. Elnökválasztási kampány ide vagy oda, az állóvíz megmozdult. A franciák elnöke, Francois Hollande – ugyanúgy, mint az elnöki székért harcba induló Nicolas Sarkozy – felszólította az illetékeseket a tábor felszámolására. Amint tudjuk, a hatóságok azonnal elkezdték munkájukat, és a számos országból érkezett illegális bevándorló nagy részét már kilakoltatták a Dzsungelből. Mintegy négyezer felnőtt már beleegyezett abba, hogy Franciaország különböző menekülttáborába irányítsák, hisz megelégelték a táborban tapasztalt állapotokat.

A legkényesebb kérdés a táborban maradt gyerekek további sorsa. A kiskorúakat ugyanis, érthető okok miatt, nem lakoltatták ki a fehérre festett speciális konténerekből. A médiában egyre több szó esik arról, hogy ezeket a gyerekeket cserbenhagyták, hisz sokan kíséret nélkül érkeztek ide, és most, amikor a felnőttek eltávoznak a táborból, nem lesz, aki sorsukért felelősséget vállalna. Persze, az is nagy kérdés, hogy a szóban forgó gyerekeknek hol vannak a szüleik… És hol voltak akkor, amikor ezek a gyerekek a táborba érkeztek?

A Calais környéki hatalmas tábor felszámolása után csupán néhány napot kellett várni, és Párizs közterületein gombamód elszaporodtak a sátrak. A belvárosban mintegy 2000-3000 személy rögtönzött magának szálláshelyet, a fővárosi lakosok megdöbbenésére, akik bizony nem hittek a szemüknek. A hatóságok azóta már elkezdték a sátrak felszámolását, ám a francia sajtóban többen is kétségüket fejezték ki a kérdés valós megoldásával kapcsolatban. Mi jöhet tehát Calais után? Az eddigi tapasztalatok nem kecsegtetnek sok jóval. De azért reménykedjünk!

-demeter-

Share Button
Ennyien olvasták: 243

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.