Központ
2017. szeptember 23. szombat, Tekla, Líviusz
Eső valószínű
Ma
Eső valószínű
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Helyenként felhős
Hétfő
Helyenként felhős

Csak egyik szemem nevethet…

Szentgyörgyi László május 25, 2017 Vélemény

VÉLEMÉNYEM SZERINT

A mondás úgy szól, hogy egyik szemem sír, a másik nevet, ami az egyszerre, egy időben jelentkező szomorúság és vidámság, bánat és öröm kifejezése. De valahogy mintha a bánaté lenne a főszerep. Ezért próbáltam egyet pödörni rajta, olyanformán alakítva, hogy inkább az öröm helyeződjék előtérbe, de jól érződjék az állapot kettőssége, a helyzetből fakadó feszültség.

Mindezt annak apropóján írom, hogy az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) megállapította, hogy tizenhét vásárhelyi iskolában diszkriminálják a magyarokat. Mindennek előzményeként a Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO) tavaly nyáron tett panaszt a CNCD-nél 31 olyan marosvásárhelyi tanintézmény ellen, ahol hiányzik a kényelvűség. Az anyanyelvhasználati jog érvényesítése érdekében kifejtett elszánt és sikeres tevékenységéért elismerés illeti a CEMO-t. Az érintett intézmények – iskolák és óvodák – mind vegyes tannyelvű intézmények, román és magyar osztályokkal és csoportokkal. Megjegyzendő: mindenikük vezetőtanácsában RMDSZ-es városi önkormányzati képviselők is vannak. „Az utóbbi évek során szervezetünk többször jelezte az iskolai kétnyelvűség hiányát az RMDSZ helyi képviselői irányába. Sajnálatos, hogy az érdekképviselet sem helyi tanácsosai, sem a marosvásárhelyi RMDSZ nem volt hajlandó érdemben ezzel az üggyel foglalkozni” – olvasható a CEMO közleményében.

Ezért is értékelendő a Szabad Emberek Pártja (POL) által kezdeményezett határozat, amelyet a képviselőtestület múlt csütörtökön fogadott el, s amely rendelkezik az oktatási intézményekben a kétnyelvű (magyar és román) feliratok kihelyezéséről. Egyébként a kétnyelvűségre vonatkozó törvényes keret eddig is létezett, alkalmazása azonban, a helyi adminisztráció akadékoskodása miatt, elmaradt. „Gyakorlatilag egy közalkalmazott dönthette el, hogy kihelyezhetők-e az iskolák épületében a kétnyelvű feliratok vagy sem. Ez így nem jó.” – jelentette ki a határozattervezetet benyújtó POL-os képviselő, Radu Bălaş.

Úgy tűnhet, minden akadály elhárult a probléma megoldása elől.  Csakhogy ne feledjük, minden határozat annyit ér, amennyit belőle megvalósítanak. Esetünkben a megvalósítás – a magyar nyelvű feliratok kihelyezése – a magyar érdekképviseleten (is) múlik. A határozat életbe ültetésével megbízottak ellenőrzése, számonkérése mindenképp.

És még valami: az elmarasztalt intézmények között ott szerepel az a sportiskola is, amelynek igazgatója, Csíki Zsolt éppen az RMDSZ városi önkormányzati képviselője, annak frakcióvezetője. Hát ezért nem lehet felhőtlen az örömünk. Véleményem szerint.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 243

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.