Központ
2020. július 11. szombat, Nóra, Lili

Csak egyik szemem nevethet…

Szentgyörgyi László május 25, 2017 Vélemény

VÉLEMÉNYEM SZERINT

A mondás úgy szól, hogy egyik szemem sír, a másik nevet, ami az egyszerre, egy időben jelentkező szomorúság és vidámság, bánat és öröm kifejezése. De valahogy mintha a bánaté lenne a főszerep. Ezért próbáltam egyet pödörni rajta, olyanformán alakítva, hogy inkább az öröm helyeződjék előtérbe, de jól érződjék az állapot kettőssége, a helyzetből fakadó feszültség.

Mindezt annak apropóján írom, hogy az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) megállapította, hogy tizenhét vásárhelyi iskolában diszkriminálják a magyarokat. Mindennek előzményeként a Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO) tavaly nyáron tett panaszt a CNCD-nél 31 olyan marosvásárhelyi tanintézmény ellen, ahol hiányzik a kényelvűség. Az anyanyelvhasználati jog érvényesítése érdekében kifejtett elszánt és sikeres tevékenységéért elismerés illeti a CEMO-t. Az érintett intézmények – iskolák és óvodák – mind vegyes tannyelvű intézmények, román és magyar osztályokkal és csoportokkal. Megjegyzendő: mindenikük vezetőtanácsában RMDSZ-es városi önkormányzati képviselők is vannak. „Az utóbbi évek során szervezetünk többször jelezte az iskolai kétnyelvűség hiányát az RMDSZ helyi képviselői irányába. Sajnálatos, hogy az érdekképviselet sem helyi tanácsosai, sem a marosvásárhelyi RMDSZ nem volt hajlandó érdemben ezzel az üggyel foglalkozni” – olvasható a CEMO közleményében.

Ezért is értékelendő a Szabad Emberek Pártja (POL) által kezdeményezett határozat, amelyet a képviselőtestület múlt csütörtökön fogadott el, s amely rendelkezik az oktatási intézményekben a kétnyelvű (magyar és román) feliratok kihelyezéséről. Egyébként a kétnyelvűségre vonatkozó törvényes keret eddig is létezett, alkalmazása azonban, a helyi adminisztráció akadékoskodása miatt, elmaradt. „Gyakorlatilag egy közalkalmazott dönthette el, hogy kihelyezhetők-e az iskolák épületében a kétnyelvű feliratok vagy sem. Ez így nem jó.” – jelentette ki a határozattervezetet benyújtó POL-os képviselő, Radu Bălaş.

Úgy tűnhet, minden akadály elhárult a probléma megoldása elől.  Csakhogy ne feledjük, minden határozat annyit ér, amennyit belőle megvalósítanak. Esetünkben a megvalósítás – a magyar nyelvű feliratok kihelyezése – a magyar érdekképviseleten (is) múlik. A határozat életbe ültetésével megbízottak ellenőrzése, számonkérése mindenképp.

És még valami: az elmarasztalt intézmények között ott szerepel az a sportiskola is, amelynek igazgatója, Csíki Zsolt éppen az RMDSZ városi önkormányzati képviselője, annak frakcióvezetője. Hát ezért nem lehet felhőtlen az örömünk. Véleményem szerint.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 694

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.