Központ
2017. december 18. hétfő, Auguszta
Havazás
Ma
Havazás
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Jórészt felhős
Szerda
Jórészt felhős

Csak ennyire futja?

Szentgyörgyi László július 28, 2017 Vélemény

VÉLEMÉNYEM SZERINT

Amint híre kelt a szombati Orbán-előadás alatti sikertelen provokációnak, rögtön lemondtam arról a szándékomról, hogy Tusványosról írjak. Megtették – igaz, nem helyettem – mások, talán túlzottan is sokan. Egyébként sem arról írtak, amiről érdemes lett volna – magáról az Orbán-beszédben megfogalmazottakról -, hanem a ballibbant hölgyemény szánalmasra sikeredett füttyös jelenéséről.

Mi is történt valójában, azt mindenki láthatta. Az érdekelt – értsd: az Orbán-fóbiában szenvedő – média maga is tálalta, nyilván a saját értelmezése szerint. Ők úgy látták, láttatták, hogy „Fidesz-nyuggerek hajától fogva földre cibáltak, bántalmaztak egy védtelen, véleményének füttyögve hangot adni próbáló, ártatlan lányt”. Valami azonban nem stimmel a történet körül. Kérdem én: hogyan, milyen boszorkányság folytán volt lehetséges, hogy a ballibbant média előre tudta, a másfél ezres tömegben hol fog állni az egyszem füttyögő hölgyemény, akit majd – miután „megatrocitálták” – mikrofonvégre kell kapni? Lehetséges, hogy mindent előre egyeztettek? – kérdem, de akár állíthatnám is.

Hogy aztán kik, milyen sajtóorgánumok, politikai pártok álltak ki a lövétei aktivista nőszemély mellett, nos, az mindent elárul, elsősorban azt, hogy kik szervezhették a provokációt, kik akartak profitálni a történetből. Érthető, hogy az ellenzék minden lehetőséget megragad, ha pedig ilyen nem igen adódik, akkor maga próbálja megteremteni – amint az eset bizonyítja: mindenáron – az alkalmat arra, hogy bírálja a kormányzatot, hogy kifejtse nézeteit, hogy meggyőzze a választópolgárokat. Mindenesetre az a tény, hogy az ellenzéknek politikai érvrendszeréből csak ennyire futja – mármint a füttyögésre -, nem sok reményre jogosítja fel őket a jövőre vonatkozólag.

Megpróbálok a hasonló cselekedetek eltervezői, elkövetői mellett szóló érveket találni. Eszembe jutnak Voltaire szavai: „Nem értek egyet azzal, amit mondasz, de életem végéig harcolni fogok azért, hogy mondhasd”. Hát igen, hogy mondhasd, s ne füttyögd! Mert a füttyögés nem a fejlett vitakultúra tartozéka. Bizony nem. Nem tudom, a tusnádfürdői meg a többi hasonló eset ismeretében a francia klasszikus kitartana-e továbbra is véleménye mellett.

Most veszem észre, hogy magával ragadott a hév, s magam is a provokációval foglalkoztam, nem a lényeggel: Orbánnak a világ, Európa és benne Magyarország jövőjéről szóló lényeglátó előadásáról.

Share Button
Ennyien olvasták: 361

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.