Vélemény

Csak ennyire futja?

VÉLEMÉNYEM SZERINT

Amint híre kelt a szombati Orbán-előadás alatti sikertelen provokációnak, rögtön lemondtam arról a szándékomról, hogy Tusványosról írjak. Megtették – igaz, nem helyettem – mások, talán túlzottan is sokan. Egyébként sem arról írtak, amiről érdemes lett volna – magáról az Orbán-beszédben megfogalmazottakról -, hanem a ballibbant hölgyemény szánalmasra sikeredett füttyös jelenéséről.

Mi is történt valójában, azt mindenki láthatta. Az érdekelt – értsd: az Orbán-fóbiában szenvedő – média maga is tálalta, nyilván a saját értelmezése szerint. Ők úgy látták, láttatták, hogy „Fidesz-nyuggerek hajától fogva földre cibáltak, bántalmaztak egy védtelen, véleményének füttyögve hangot adni próbáló, ártatlan lányt”. Valami azonban nem stimmel a történet körül. Kérdem én: hogyan, milyen boszorkányság folytán volt lehetséges, hogy a ballibbant média előre tudta, a másfél ezres tömegben hol fog állni az egyszem füttyögő hölgyemény, akit majd – miután „megatrocitálták” – mikrofonvégre kell kapni? Lehetséges, hogy mindent előre egyeztettek? – kérdem, de akár állíthatnám is.

Hogy aztán kik, milyen sajtóorgánumok, politikai pártok álltak ki a lövétei aktivista nőszemély mellett, nos, az mindent elárul, elsősorban azt, hogy kik szervezhették a provokációt, kik akartak profitálni a történetből. Érthető, hogy az ellenzék minden lehetőséget megragad, ha pedig ilyen nem igen adódik, akkor maga próbálja megteremteni – amint az eset bizonyítja: mindenáron – az alkalmat arra, hogy bírálja a kormányzatot, hogy kifejtse nézeteit, hogy meggyőzze a választópolgárokat. Mindenesetre az a tény, hogy az ellenzéknek politikai érvrendszeréből csak ennyire futja – mármint a füttyögésre -, nem sok reményre jogosítja fel őket a jövőre vonatkozólag.

Megpróbálok a hasonló cselekedetek eltervezői, elkövetői mellett szóló érveket találni. Eszembe jutnak Voltaire szavai: „Nem értek egyet azzal, amit mondasz, de életem végéig harcolni fogok azért, hogy mondhasd”. Hát igen, hogy mondhasd, s ne füttyögd! Mert a füttyögés nem a fejlett vitakultúra tartozéka. Bizony nem. Nem tudom, a tusnádfürdői meg a többi hasonló eset ismeretében a francia klasszikus kitartana-e továbbra is véleménye mellett.

Most veszem észre, hogy magával ragadott a hév, s magam is a provokációval foglalkoztam, nem a lényeggel: Orbánnak a világ, Európa és benne Magyarország jövőjéről szóló lényeglátó előadásáról.

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.